18.3 C
Dalfsen
zondag 4 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsErvaringen cliënten Wmo en jeugd opnieuw positief

Ervaringen cliënten Wmo en jeugd opnieuw positief

Voor het vierde jaar op rij heeft de gemeente Dalfsen onderzoek gedaan naar ervaringen van Wmo cliënten en ouders/verzorgers van jeugdigen tot 18 jaar. Belangrijke uitkomst is dat steeds meer cliënten weten waar zij met hun hulpvraag terechtkunnen. In vrijwel alle situaties waarin jeugdhulp is ingezet levert dit verbetering op. 

Wethouder Jan Uitslag is blij met deze uitkomst: “We zijn ontzettend blij dat inwoners makkelijk met ons in contact komen. We hebben afgelopen jaar veel tijd geïnvesteerd in de website www.samendoenindalfsen.nl. Teksten zijn verbeterd en korter en bondiger gemaakt. Daarmee komen we tegemoet aan de wens van onze inwoners. Ook weten inwoners medewerkers van Samen Doen in Dalfsen beter te vinden.“

{loadmoduleid 137}

De kwaliteit van de ondersteuning wordt ook steeds beter beoordeeld. Waar het percentage in 2017 gestegen was naar 84% lag het percentage in 2018 op 87%. In vrijwel alle situaties waarin jeugdhulp is ingezet levert dit verbetering op. Door de hulp voelen kinderen zich  beter, gaahet thuis beter en voelen kinderen zich veiliger. De hulp draagt ook op een positieve manier bij aan gedragsverbetering, schoolprestaties en/of betere sociale relaties. Wethouder Uitslag ziet nog wel verbeterpunten. “Voor één op vijf is de route naar de jeugdhulp nog onduidelijk, al hebben ook deze jongeren wel hulp ontvangen. Uiteraard gaan we nader onderzoeken waarom de route niet duidelijk is.”

De gemeente Dalfsen heeft, net als een groot deel van de gemeenten in Nederland, te maken met tekorten in het sociaal domein. Volgens wethouder Uitslag staan de uitkomsten van het onderzoek en de tekorten in de zorg los van elkaar. “De tekorten in het sociaal domein zijn grotendeels ontstaan doordat er meer inwoners ondersteuning nodig hebben vanuit de Wmo en jeugdhulp. Maar ook doordat de gemeente geïnvesteerd heeft in preventie. Het effect van deze investering is helaas pas over een paar jaar terug te zien.”

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Steeds meer inwoners zijn op de hoogte van de onafhankelijke cliëntondersteuner. Hiermee kan een inwoner (kosteloos) ondersteuning krijgen bij het oplossen van problemen en/of het regelen van hulp. Ze helpt inwoners tijdelijk met als doel dat inwoners daarna weer zelf verder kunnen. MEE IJsseloevers ontvangt een subsidie van de gemeente, waardoor inwoners kosteloos gebruik kunnen maken van onafhankelijke cliëntondersteuning.

- Advertisment -

Meest Populair