23.2 C
Dalfsen
woensdag 31 mei 2023
No menu items!
HomeNieuwsCDA Dalfsen zet in op de toekomst!

CDA Dalfsen zet in op de toekomst!

Dalfsen kent de komende jaren grote financiële tekorten, met name veroorzaakt door de decentralisaties in het sociaal domein en lagere uitkeringen van de Rijksoverheid. Als gemeenteraad halen we de komende jaren miljoenen euro’s uit de spaarpot van Dalfsen, maar dat kan niet jaren doorgaan (dan is het geld simpelweg op). Er is bovendien nog veel onzekerheid over de financiële toekomst, bijvoorbeeld als het gaat om de uitvoering van de jeugdzorg. 

Het college heeft daarom allerlei bezuinigingen voorgesteld, waaronder het schrappen van de consultatiebureaus in Nieuwleusen en Lemelerveld. Deze bezuiniging is door ons (en met ons de gehele gemeenteraad) niet overgenomen, de consultatiebureaus vinden we als CDA-fractie erg belangrijk! Alleen dan komen  mogelijke problemen bij kinderen en ouders vroegtijdig in beeld.  De CDA-fractie “investeert liever in mensen dan in stenen”, aldus fractievoorzitter Betsy Ramerman.

{loadmoduleid 137}

Helaas zijn de overige bezuinigingen niet voldoende om een begrotingstekort te voorkomen, ook vanwege toenemende kosten vanuit bijvoorbeeld ROVA voor de afvalverwerking. We hebben daarom moeten instemmen met een verhoging van de OZB-belasting en een stijging van de afvalstoffenheffing. Wel hebben we als CDA-fractie met succes gepleit voor een lagere stijging van deze belastingen, omdat we vinden dat in eerste plaats de gemeentelijke spaarpot moet worden ingezet om de tekorten te dekken. De gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met onze aangepaste voorstellen: een mooi resultaat! Dalfsen is klaar voor 2020.

Veel zaken worden echter ook landelijk (en provinciaal) bepaald, zoals de maatregelen voor de stikstofproblematiek en de ontwikkeling van Lelystad Airport. Betsy Ramerman, Bert Ruitenberg en Roel Kouwen zijn daarom zaterdag naar het CDA-partijcongres geweest om hier aandacht voor te vragen. Zo is er veel gesproken over het nieuwe koersdocument van het CDA dat uitgaat van een sterke samenleving: zij aan zij! Daarbij hoort ook een “realistische en toekomstbestendige kijk op de agrarische sector” , vervolgt Raadslid Bert Ruitenberg. Naar aanleiding van stevige discussies op het congres zal de koers hierop worden aangescherpt. Daarnaast zijn op het congres de lijntjes met landelijke en provinciale partijgenoten aangehaald, zo hebben de raadsleden uit Dalfsen onder andere gesproken met ministers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge.

Foto (v.l.n.r.): Roel Kouwen, Wopke Hoekstra, Betsy Ramerman, Hugo de Jonge en Bert Ruitenberg

- Advertisment -

Meest Populair