18.3 C
Dalfsen
zondag 4 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsMantelzorgerswaardering 2019 aan te vragen per 1 december

Mantelzorgerswaardering 2019 aan te vragen per 1 december

De gemeente Dalfsen is blij met inwoners die zich als (jonge) mantelzorger actief inzetten voor bijvoorbeeld familieleden, vrienden en buren en daarmee ook voor de samenleving. Daarom deelt de gemeente ook dit jaar weer een Mantelzorgwaardering uit. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de waardering voor jonge mantelzorgers aan te passen en om een maximaal aantal waarderingen per adres in te stellen. Ook wordt voorgesteld om de waardering in alle kernen in de vorm van lokale ondernemersbonnen aan te bieden. Begin december neemt de gemeenteraad hier een beslissing over. Levert u mantelzorg aan een inwoner van Dalfsen of krijgt u als inwoner van Dalfsen ondersteuning van een mantelzorger? Meld uzelf of deze persoon van 1 december 2019 tot en met 28 februari 2020 aan voor de mantelzorgwaardering 2019 via het aanmeldformulier op www.dalfsen.nl/mantelzorgwaardering.

Wethouder Uitslag vertelt waarom de aanpassingen voorgesteld worden. “Deelname aan een leuke activiteit voor mantelzorgers jonger dan 12 jaar sluit beter aan bij deze doelgroep dan het ontvangen van een bon. Voor jongeren van 12 tot en met 18 wordt een bon afgegeven met een waarde van € 25,-. Jongeren hebben zelf aangeven dat een bedrag van € 25,- goed aansluit bij hun eigen behoeftes. De mantelzorgwaardering voor personen boven de 18 blijft € 100,-.” De gemeente vindt het fijn om mantelzorgers persoonlijk te bedanken. Daarom kan de mantelzorgwaardering in april 2020 opgehaald worden in de kernen Lemelerveld, Nieuwleusen en Dalfsen. De waardering wordt in alle kernen verstrekt in de vorm van een lokale ondernemersbon. Deze bon is op meer plekken in de gemeente in te leveren dan de VVV cadeau kaart.

{loadmoduleid 137}

Definitie mantelzorg

De gemeente Dalfsen vindt het belangrijk dat alle mantelzorgers zich aangesproken voelen, maar wanneer is iemand mantelzorger? Wethouder Uitslag: “Mantelzorg is alle onbetaalde hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit zijn of haar directe omgeving. Dit gaat verder dan de hulp die normaal gesproken verwacht mag worden van een partner, ouder, inwonende kinderen of vrienden. Het gaat om hulp en zorg aan iemand die dat nodig heeft en van deze hulp afhankelijk is. Hulp aan mensen zonder gezondheidsbeperkingen, zoals oppassen op gezonde (klein)kinderen of af en toe boodschappen doen voor de buurvrouw of oma, valt niet onder mantelzorg.”

Geen internet

Geen internet? Dan is het mogelijk om bij de Infopunten in Nieuwleusen, Lemelerveld en Dalfsen en in het gemeentehuis in Dalfsen het online formulier in te vullen. Bij de Infopunten is tijdens de openingstijden iemand aanwezig die kan helpen bij het invullen van het formulier.

Moeite met mantelzorg
De gemeente merkt dat mantelzorgers zich soms zoveel inzetten voor hun naaste, dat zorg wel erg zwaar wordt. Daarom is het goed om als mantelzorger aan de bel te trekken als de mantelzorgtaken op lange termijn niet vol te houden zijn. Hiervoor kan men terecht bij het mantelzorgteam Dalfsen van SAAM Welzijn via telefoonnummer 0572 372 882.

- Advertisment -

Meest Populair