10.8 C
Dalfsen
donderdag 8 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsGemeente ondertekent convenant ‘experiment integraal budget’

Gemeente ondertekent convenant ‘experiment integraal budget’

Samen met 20 andere partijen, zoals ministeries, gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren, UWV en belangenorganisaties, heeft wethouder Jan Uitslag namens de gemeente Dalfsen op 3 februari het uitvoeringsconvenant ‘experiment integraal budget’ getekend. Doel is om meervoudige zorgvragen van inwoners écht integraal te gaan beantwoorden. Met één plan, één aanspreekpunt en één budget. Dankzij dit convenant kan de gemeente Dalfsen lokaal afspraken maken.

{loadmoduleid 158}

Er zijn mensen en gezinnen die behoefte hebben aan meerdere vormen van zorg of ondersteuning vanuit verschillende wetten. Bijvoorbeeld een combinatie van jeugdzorg, voorzieningen op het werk en medische zorg of begeleiding thuis. Deze hulp wordt niet altijd integraal geleverd. Cliënten krijgen te maken met een groot aantal hulpverleners, indicatiestellers en financieringsvormen. Het gevolg? Ze ervaren veel bureaucratische last en voelen zich niet optimaal geholpen. De ondertekening van dit convenant moet ervoor zorgen dat de cliënt het gevoel krijgt dat ze optimaal geholpen worden.

“De gemeente Dalfsen ziet dit als kans om het integrale werken ook buiten de muren van het gemeentehuis voort te zetten, mede door de korte lijnen die er tussen instanties ontstaan. Hiermee verwachten wij de zorg en ondersteuning beter op elkaar af te stemmen en inwoners nog beter te helpen met hun complexe zorgvraag. Bijzonder dat we als kleine gemeente, samen met Meppel, op dit niveau mee kunnen praten met grotere steden, ministeries en zorgverzekeraars” aldus wethouder Jan Uitslag over de impact van het convenant.

Actieve samenwerking

In de gemeenten Delft, Woerden en Meppel is al geëxperimenteerd met een integraal budget. Ook is bekeken wat er voor nodig is om mensen met een meervoudige hulpvraag te helpen, door een integraal persoons gebonden budget beschikbaar te stellen. De les die daaruit getrokken wordt is dat partijen die het convenant ondertekent hebben zich niet achter systemen verschuilen, maar juist actief de samenwerking met instanties moeten opzoeken.

Het convenant maakt het niet alleen mogelijk om de samenwerking aan te gaan, maar biedt ook de mogelijkheid om elkaar erop aanspreken als dit niet gebeurt

aldus Jan Uitslag.

- Advertisment -

Meest Populair