21.3 C
Dalfsen
zondag 28 mei 2023
No menu items!
HomeKunst & CultuurOnline huiskamerconcert Die schöne Müllerin

Online huiskamerconcert Die schöne Müllerin

Op vrijdag 24 april aanstaande presenteert Stichting Schubertiade een live-registratie van Die schöne Müllerin van Franz Schubert. Bariton Jasper Schweppe en fortepianist Riko Fukuda bezorgen de bekende liedcyclus over de rondtrekkende jongeman die verliefd wordt op een molenaarsdochter via internet bij het publiek.

Het huiskamerconcert rond Schuberts Schöne Müllerin, dat op 18 april gehouden zou worden in de Zwolse Stadkamer, is afgelast vanwege de coronacrisis. Stichting Schubertiade heeft een creatieve oplossing gevonden: het concert wordt zonder publiek opgenomen en is vanaf vrijdag 24 april gratis te bekijken op www.schubertiade.nl.

Die schöne Müllerin is een van de drie grote cycli die Franz Schubert (1797-1828) in zijn korte leven componeerde. Schubert schreef zo’n zeshonderd liederen waarvan de meeste zijn gegroepeerd in opusnummers van hooguit vier of vijf liederen. Die schöne Müllerin (ca. 1824) is daarop de eerste uitzondering. De cyclus bestaat uit twintig liederen die samen een verhaal vertellen. Ze zijn gebaseerd op een serie gedichten van Wilhelm Müller over een rondtrekkende jongeman die verliefd wordt op een molenaarsdochter. De cyclus begint opgewekt maar wordt steeds duisterder van toon, totdat de wanhopige jongeman zich verdrinkt in een beek. Die schöne Müllerin is een prachtig voorbeeld van de verhalende liedkunst van Franz Schubert. Jasper Schweppe en Riko Fukuda voeren de cyclus uit met een originele negentiende-eeuwse fortepiano.

Luisteraars kunnen op vrijwillige basis bijdragen in de concertkosten. Bij een donatie van 10 euro of meer ontvangen zij een digitaal programmaboek. Met die muzikale gids in de hand kunnen ze het verhaal op de voet volgen en de beleving van het concert versterkt ervaren.

Het concert is een initiatief van Stichting Schubertiade, die het ambitieuze plan heeft opgevat om alle zeshonderd liederen van Franz Schubert op authentieke wijze op te nemen. Dit doet zij op basis van gedegen onderzoek naar de uitvoeringspraktijk in de vroege negentiende eeuw. Centraal daarbij staat het idee van de Schubertiade: een intiem huiskamerconcert met muziek, poëzie en andere vormen van vermaak. Door het online beschikbaar stellen van de concertregistratie van Die schöne Müllerin kunnen mensen vanaf 24 april op eigentijdse wijze de beleving van een Schubertiade in hun eigen woonkamer ervaren.

Meer informatie: www.schubertiade.nl
Contactpersoon: Jasper Schweppe
Tel.: 06-51160936
Email: [email protected]

De registratie van Die schöne Müllerin door Jasper Schweppe en Riko Fukuda is vanaf 24 april om 20.00 uur te beluisteren via www.schubertiade.nl.

- Advertisment -

Meest Populair