12.3 C
Dalfsen
vrijdag 9 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsExtra inzet aanpak drugs en georganiseerde criminaliteit (ondermijning) in Dalfsen

Extra inzet aanpak drugs en georganiseerde criminaliteit (ondermijning) in Dalfsen

Onderdeel van de Opiumwet is artikel 13b, die ook wel de ‘Wet Damocles’ wordt genoemd. Hiermee heeft de burgemeester de bevoegdheid om woningen, lokalen (panden) en erven te sluiten wanneer er drugs wordt verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig is. Ook het aantreffen van voorbereidingshandelingen is nu opgenomen in de Opiumwet. Dit leidde ertoe dat nieuw Damoclesbeleid is vastgesteld door de burgemeester van de gemeente Dalfsen.

{loadmoduleid 137}

Dit herziene Damoclesbeleid is onderdeel van de aanpak in de regio IJsselland en in het bijzonder het Vechtdal om gezamenlijk op te trekken tegen georganiseerde criminaliteit (ondermijning). De regio wil hiermee voorkomen dat ze onbedoeld aantrekkelijk wordt voor drugscriminelen. Ook wordt de regio weerbaarder tegen ontwikkelingen in de drugscriminaliteit. Daarnaast heeft het Dalfser College van Burgemeester en Wethouders een voorstel aan de gemeenteraad gedaan om de Algemene Plaatselijke Verordening onder andere meer ‘ondermijningsproof’ te maken. In de raadscommissie van 19 oktober wordt dit voorstel behandeld.

Weet wie de verhuurder is

Burgemeester Van Lente: “We merken helaas dat steeds meer inwoners door criminelen benaderd worden die een leegstaande schuur of woning willen huren. Daar wordt niet altijd bij verteld dat het pand gebruikt zal gaan worden voor een illegale hennepplantage, met alle gevolgen van dien. Denk aan gevaren als brand, wateroverlast en schade aan gebouwen”. Maar er zit voor de pandeigenaar ook een groot juridisch risico aan de verhuur aan criminelen. Eigenaren zijn namelijk verantwoordelijk voor wat er in het pand en op het erf gebeurt. “Als burgemeester kan ik een woning of pand sluiten en dwangsommen opleggen. Onlangs is een enquête Veilig Buitengebied afgenomen onder bewoners van het buitengebied in het Vechtdal. Deze wordt nu geanalyseerd. Zo weten we straks waar we het beste op in kunnen zetten.”

{loadmoduleid 137}

Meld verdachte situaties!

Criminele activiteiten vinden niet in openbaarheid plaats. Het duurt soms lang voordat deze worden ontdekt. Daarom is hulp hard nodig. Bijvoorbeeld bij het vermoeden dat een crimineel zaken wil doen. Of bij verdachte situaties waarvan het gevoel leeft dat er iets niet klopt. Vermoedens van een hennepkwekerij in de buurt. Of van een drugsafvaldumping. Dan kan contact opgenomen worden met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Ook kan gebeld worden met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 – 7000.

Wilt u meer informatie?

Kijk voor meer informatie over het Damoclesbeleid op www.dalfsen.nl/veiligheid. Hier wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat ondermijning is en hoe een hennepkwekerij te herkennen is.

{loadmoduleid 137}

- Advertisment -

Meest Populair