21.3 C
Dalfsen
zondag 28 mei 2023
No menu items!
HomeNieuwsStoffelijke resten piloot gevonden bij berging vliegtuigwrak Dalfsen

Stoffelijke resten piloot gevonden bij berging vliegtuigwrak Dalfsen

Op woensdag 4 november zijn bij de berging van de Duitse Messerschmitt Bf109 de stoffelijke resten van de piloot aangetroffen en zeker gesteld. Het toestel stortte op 30 januari 1944 neer nabij buurtschap Millingen, Aan de hand van de geborgen wrakdelen wordt geprobeerd vast te stellen om welk toestel het gaat. Nader onderzoek in het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg moet uitwijzen wat de identiteit van de vlieger is. Het kan 6 maanden tot 1 jaar duren voordat hierover meer bekend is.

{loadmoduleid 137}

Burgemeester Van Lente:

Het doel van het bergen van het vliegtuig was in de eerste plaats om recht te doen aan de wens van nabestaanden van omgekomen bemanningsleden. Met het aantreffen van de stoffelijke resten, is de berging van het eerste Duitse toestel in het kader van het Nationaal Bergingsprogramma voorlopig een mooi resultaat. De Duitse autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de vondst.

Zondag 30 januari 1944

Op zondag 30 januari 1944 vonden boven Oost-Nederland hevige luchtgevechten plaats tussen Amerikaanse en Duitse jachtvliegtuigen. De Luftwaffe (Duitse Luchtmacht) leed zware verliezen in dit gebied. Bij deze verliezen sneuvelden acht vliegers en vier vliegers zijn tot op heden nog altijd vermist. Omstreeks 13:30 uur crashte een Duitse jager iets ten westen van het buurtschap Millingen, ten zuidwesten van Dalfsen. Destijds nam men aan dat de piloot zich nog in het wrak bevond aangezien men geen parachute had gezien. De Messerschmitt Bf 109, die naar alle waarschijnlijkheid in Dalfsen is neergestort, is een eenpersoons jachtvliegtuig. Er zijn die dag meerdere Messerschmitt Bf109 jachtvliegtuigen verloren gegaan in Oost-Nederland. Uit bureauonderzoek komen twee toestellen met vliegers naar voren die de meest aannemelijke kandidaat zijn voor het gecrashte toestel in Dalfsen. Er wordt hierbij nadrukkelijk vermeld dat dit de meest aannemelijke kandidaten zijn, de uiteindelijke berging moet hierin duidelijkheid geven. 

{loadmoduleid 137}

Locatie vliegtuigwrak

Het vliegtuig ligt in een weiland in buurtschap Millingen, 2,2 km ten zuidoosten van het centrum van Dalfsen. In mei 2019 is op de verdachte locatie een veldonderzoek uitgevoerd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD). Het gebied is verkend, om te kijken of er een verstoring is in de grond en het dus waarschijnlijk is dat het wrak er nog ligt. Ook is door het veldonderzoek het gebied afgebakend en is het duidelijk waar de verstoring zit. Uit de oppervlaktedetectie is gekomen dat de bodem van het verdachte perceel duidelijke zware verstoringen zijn waargenomen die er normaal gesproken niet op deze diepte zijn. Het object komt overeen met een verstoring vergelijkbaar met die van een vliegtuigmotor.

{loadmoduleid 137}

- Advertisment -

Meest Populair