21.3 C
Dalfsen
zondag 28 mei 2023
No menu items!
HomeNieuwsVier gemeenten werken nauw samen bij ontwikkeling energieprojecten

Vier gemeenten werken nauw samen bij ontwikkeling energieprojecten

DALFSEN – De gemeenten Dalfsen, Staphorst, Zwolle en Zwartewaterland gaan nauw samenwerken bij de ontwikkeling van grootschalige duurzame energieprojecten. Hierover zijn afspraken gemaakt tussen de colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten. In het grensgebied van de vier gemeenten zijn nu al veel energie-initiatieven. De verwachting is dat dat er nog meer zullen worden, als de regionale energiestrategie West Overijssel klaar is. Een goede afstemming en samenwerking in ruimtelijke inpassing en contact met bijvoorbeeld bewoners, lokale ondernemers, netbeheerders en initiatiefnemers moet dit in goede banen leiden.

In het gebied staan nu elf windturbines. Binnenkort komen er daar nog twee bij. Daarnaast is er grootschalige opwek van zonne-energie op de Bomhofsplas en het bedrijventerrein Hessenpoort. De gemeente Staphorst en de provincie Overijssel werken samen aan de ontwikkeling van een energie bedrijvenlandschap aan de Uithofsweg. Aanleiding voor deze ontwikkeling is het Hooikammer initiatief voor grootschalige stalling van elektrische auto’s die ook als batterij voor het elektriciteitsnet kunnen fungeren. En de gemeente Zwolle ontwikkelt samen met de inwoners van het gebied Tolhuislanden opwek van duurzame energie. Gemeenten Dalfsen en Zwartewaterland zijn bij de samenwerking betrokken omdat de ontwikkelingen in Zwolle en Staphorst ook invloed hebben op hun grondgebied. Deze gemeenten moeten hun zoekgebieden voor toekomstige duurzame energieopwek in het kader van de RES nog vaststellen.

De gemeenten willen samen kijken naar de ruimtelijke inpassing van al deze ontwikkelingen, en opgaven die er nog aan komen. Ook gaan ze gezamenlijk in gesprek met de netbeheerders als Enexis om te kijken hoe al deze initiatieven op het net kunnen worden aangesloten en hoe eventueel energie-opslag in het gebied kan worden gerealiseerd met accu’s of waterstof.

De gemeenten denken door een goed afgestemde samenwerking – onderling en met andere belanghebbenden – tot een beter resultaat te komen en zo de duurzame ontwikkeling van het gebied te versnellen. De provincie Overijssel staat achter deze benadering en levert de projectondersteuning die hiervoor nodig is.

- Advertisment -

Meest Populair