21.3 C
Dalfsen
zondag 28 mei 2023
No menu items!
HomeEvenementenBibliotheek organiseert activiteiten rond Week van Lezen en Schrijven

Bibliotheek organiseert activiteiten rond Week van Lezen en Schrijven

DALFSEN – Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem dat van grote invloed is op het leven van mensen: je positie op de arbeidsmarkt, armoede en schulden, maatschappelijke participatie en (ervaren) gezondheid. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen honderden gemeenten, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Ook de Bibliotheek doet mee en organiseert verschillende activiteiten.

Workshops Eenvoudig schrijven

Een tekst op taalniveau B1 begrijpt bijna iedereen (zo’n 95% van de bevolking). Ook mensen die geen hoge opleiding hebben gehad en voor hun werk nooit hoeven te lezen. Daarom noemen we taalniveau B1 ‘eenvoudig Nederlands’. Overheden en bedrijven schrijven hun teksten meestal op taalniveau C1. Ongeveer 60% van onze bevolking kan die teksten echter niet goed begrijpen.

Schrijven, informatie overbrengen via tekst, heeft als belangrijkste doel dat je bereikt wat je wil bereiken: de lezer moet vaak iets doen na het lezen van de tekst zoals medicijnen op de juiste manier innemen, zich goed verzekeren of zich houden aan de voorwaarden van een vergunning of uitkering. Dit doel bereik je alleen als je in ‘eenvoudig Nederlands’ (B1 niveau) en met focus op het doel dat je wilt bereiken schrijft. Doe je dit goed, dan is de kans groot dat je lezer doet wat je van hem verwacht. Tijdens de workshop Eenvoudig schrijven leer je hoe je dit doet.

Voor wie:      Medewerkers van maatschappelijke organisaties

Wanneer:     Maandag 6 september 2021 van 14.00 tot 15.30 uur.

Waar:           Bibliotheek Dalfsen, Trefkoele+

Aanmelden:  Vóór 5 september 2021 via: [email protected]  o.v.v. Workshop eenvoudig schrijven 5/9.

Voor wie:      Politieke partijen in de gemeente Dalfsen

Wanneer:     Maandag 6 september 2021 van 19.00 tot 20.30 uur.

Waar:           Bibliotheek Dalfsen, Trefkoele+

Aanmelden:  Vóór 5 september 2021 via: [email protected]  o.v.v. Workshop eenvoudig schrijven 6/9 of via de website www.bibliotheekdalfsen.nl.

Speel mee met de Escape box!

Voor iemand die geen moeite heeft met lezen en schrijven is het soms moeilijk voor te stellen hoe het voelt om laaggeletterd te zijn. Speciaal voor de Week van Lezen en Schrijven is er daarom door de Stichting lezen en schrijven in samenwerking met Raccoon games een escape box ontwikkeld. Met deze box ervaar je zelf hoe het is om vast te lopen in taal. Lukt het jou om te ‘ontsnappen’?

Meld je aan en kom naar de bibliotheek om deze uitdaging aan te gaan!

Voor wie:      Jongeren en volwassenen 

Wanneer:     6, 7 en 9 september 2021

Waar:

  • Maandag 6 september tussen 10.00 en 12.00 uur in de Mozaïek, Lemelerveld;
  • Dinsdag 7 september tussen 10.00 en 12.00 uur in Trefkoele+, Dalfsen;
  • Donderdag 9 september tussen 15.00 en 17.00 uur in De Spil, Nieuwleusen.

Aanmelden: meld je aan voor de Escape Box via e-mail: [email protected] o.v.v. Escape Box en de locatie of via de website www.bibliotheekdalfsen.nl.

Voorlezen aan volwassenen

In de strijd tegen laaggeletterdheid is vooral voorlezen erg belangrijk. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. De ervaring van de ontspanning en sfeer, het ophalen van herinneringen, praten over een onderwerp en het delen van de eigen ervaring ….dat is wat verhalen doen! De Bibliotheek gaat daarom voorlezen.

Voor wie:                Volwassenen, die moeite hebben met lezen en graag willen genieten van verhalen. Of, volwassenen, die door lichamelijke beperkingen niet meer zelf kunnen lezen.

Wanneer:               Week van 6 t/m 12 september 2021.       

Waar:                     Bij jouw thuis (als je liever naar de bibliotheek komt, kan dat   ook)

Aanmelden:            Word jij graag voorgelezen of ken je iemand, die graag   voorgelezen wordt, geef je dan op vóór 5 september Taal coördinator Sabine Sijbom van het Taalpunt via telefoon: 06 333834681 of e-mail: [email protected] of via de website www.bibliotheekdalfsen.nl.

Voorleestent; voor kinderen in Oudleusen en Hoonhorst

Bibliotheek Dalfsen en Saam Welzijn komen naar je toe met een voorleestent vol avontuurlijke, grappige, sprookjesachtige verhalen. We gaan samen op reis naar verschillende werelden, ontmoeten bijzondere bewoners, staan oog in oog met exotische dieren en beleven de spannendste avonturen. Van Dikkie Dik tot De verschrikkelijke badmeester, van Aadje piraatje tot Superjuffie. Voor iedereen is er een leuk boek dat we voor kunnen lezen.

Voor wie:                Kinderen tot en met ongeveer 12 jaar.

Wanneer:               Week van 6 t/m 12 september 2021.       

Vrije inloop!

De data en tijden volgen binnenkort op de website van Bibliotheek Dalfsen.

Digitaal café

De computer, tablet of smartphone…je kunt bijna niet zonder. Steeds meer organisaties gaan er vanuit dat ze je digitaal kunnen bereiken. Digitale vaardigheden heb je dus hard nodig. De Bibliotheek biedt daarom in samenwerking met SeniorWeb en Saam Welzijn diverse activiteiten en cursussen aan die helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden. 

Tijdens dit digitale café kun je:

  • Kennis maken met het digitale programma voor het najaar;
  • In een spelvorm in gesprek gaan over digitale dilemma’s;
  • Speeddaten met Jan te Bokkel, onze digitale held die met pensioen gaat.

En natuurlijk zitten er ook deskundige vrijwilligers klaar om je direct te helpen met jouw vraag over tablet, telefoon en computer.

Voor wie:      Inwoners gemeente Dalfsen

Wanneer:     Donderdag 9 september 2021 van 10.00 tot 12.00 uur

Waar:           Bibliotheek Dalfsen, Trefkoele+

Aanmelden:  Voor 5 september 2021 via: [email protected] o.v.v. Digitaal Café of telefonisch bij Sabine 06 33834681 of via de website www.bibliotheekdalfsen.nl.

Fietspuzzeltocht

Na een intens coronajaar willen we even samen ontspannen en bijpraten. Door samen te fietsen kan dat op gepaste afstand en genieten we samen van de prachtige plekjes en bezienswaardigheden rond Dalfsen. Door middel van verschillende vragen kunnen de mooie verhalen die Dalfsen rijk is, gedeeld worden. De Historische kring en SaamWelzijn hebben samen een mooie route uitgezet. Een deel van die route gaan we fietsen (ongeveer 16 km).

Voor wie:      De Taalvrijwilligers en de deelnemers van het Taalpunt   

Wanneer:     Woensdag 8 september 2021 van 18.00 tot 21.00 uur

Waar:           Startpunt: Bibliotheek Dalfsen, Trefkoele+

Aanmelden:  Voor 5 september 2021 via e-mail: [email protected] o.v.v. Fietstocht of telefonisch bij Sabine Sijbom (Taalpunt) via 06 33834681 of via de website www.bibliotheekdalfsen.nl.

- Advertisment -

Meest Populair