21.3 C
Dalfsen
zondag 28 mei 2023
No menu items!
HomeNieuwsDe digitale held van de Bibliotheek geniet van pensioen

De digitale held van de Bibliotheek geniet van pensioen

DALFSEN – “Hoe werkt een mobiel?” vraagt Jan te Bokkel aan een oudere dame tijdens zijn allerlaatste “officiële” ochtend waarop hij voor de Bibliotheek mensen helpt met digivaardigheden. “Ja! Dat heb ik nodig,” roept de dame. Ruim 35 jaar werkte Jan bij de Bibliotheek. “Ik werkte in Hardenberg en Dalfsen en was vanaf het begin bezig met computervaardigheden en digivaardigheden”, aldus Jan, die van zijn pensioen gaat genieten.

Jan werd op 27 april 1955 in Aalten geboren. Hij heeft een brede interesse en helpt graag mensen verder. Dat hij eerst leraar werd, lag dus erg voor de hand. “Toch wilde ik graag iets anders doen en zo kwam ik bij de Bibliotheek terecht. Ik ben begonnen als vrijwilliger en ging na een paar maanden in dienst. Een heerlijke sfeer hing er, de rust en de boeken, daar voelde ik me erg thuis. Van jongs af aan was ik er al te vinden.” Jan werd al snel de digitale held van de Bibliotheek en gaf de laatste jaren onder andere de cursussen Klik & Tik en DigiSterker.

Jan heeft er altijd alles aan gedaan om mensen zich welkom te laten voelen in de bibliotheek en stond vooraan toen het besef rond de eeuwwisseling doordrong dat er een omslag gemaakt moest worden. “In de jaren’80 zien we dat de wereld verandert door de komst van de computer. De Bibliotheek zag dat ook en ging meer aandacht geven aan digitalisering. Ik heb daar vanaf het allereerste begin aan meegedaan en me ingezet voor de digitale vaardigheden van mensen. Inmiddels kunnen we eigenlijk niet meer zonder. Ik wilde, en wil nog steeds, mensen over de drempel helpen, bewust maken van de voor- en nadelen van het internet en hen helpen wegwijs te worden.”

Ook lezen vindt Jan belangrijk. Hij maakt zich best zorgen om het feit dat er steeds minder gelezen wordt. “Lezen brengt je een venster op de wereld, het doet je blik vergroten en je wordt meegetrokken in de verhalen, dat is ontzettend belangrijk. Voor iedereen.”

“Ik blijf de ontwikkeling die nodig is om mensen in kwetsbare posities in de maatschappij meer en betere kansen te geven natuurlijk volgen. Ook na mijn pensioen, maar dan op een andere manier. Zo ga ik een project doen in Almere voor SeniorWeb.” Ook blijft hij actief binnen de studiekringen. “De Studiekringen 50+ die de Bibliotheek afgelopen jaren heeft opgezet vind ik heel erg interessant en leuk. Ook daar wil ik mijn interesse en kennis in de digitale wereld blijven delen. En natuurlijk wil ik zelf ook nieuwe dingen leren, want dat is ook waar ik altijd voor gestaan heb bij de Bibliotheek: een leven lang leren. En ik ga samen met mijn partner genieten van mijn kinderen en kleinkinderen, de mensen om me heen en mijn hobby’s zoals lezen en wandelen. Hij gaat zijn collega’s en de verhalen van klanten absoluut missen, maar een beetje meer tijd voor zichtzelf is ook hartstikke fijn.

- Advertisment -

Meest Populair