17.9 C
Dalfsen
woensdag 31 mei 2023
No menu items!
HomeNieuwsNoodbevel in Dalfsen afgelopen zaterdagnacht

Noodbevel in Dalfsen afgelopen zaterdagnacht

DALFSEN – Gisteravond is er voor een deel van het dorp Dalfsen door burgemeester Erica van Lente een noodbevel afgegeven.

Over de voorbereiding van een evenement werd afgelopen vrijdag al melding gemaakt via social media. De gemeente is meermalen in contact getreden met de organisator om hem ertoe te bewegen dit geen doorgang te laten vinden op grond van de geldende coronamaatregelen. Toen hier geen gehoor aan werd gegeven, is zaterdagmiddag een preventieve last onder dwangsom opgelegd.

Zaterdagavond werden mensen via social media opgeroepen om die avond naar het Burgemeester van Bruggenplein te komen in Dalfsen. Hier, en bij het gemeentehuis, verzamelde zich een grote groep mensen Deze samenkomst ging gepaard met live muziek en had het karakter van een evenement. Door de coronamaatregelen zijn evenementen op dit moment echter in het geheel niet toegestaan.

Er waren rond het gemeentehuis enkele honderden bezoekers aanwezig. Hierbij was sprake van alcoholgebruik en er werd vuurwerk afgestoken. De politie heeft voorkomen dat meer bezoekers het dorp in zouden komen door bij de toegangswegen naar Dalfsen te staan. Daarnaast heeft de politie de al aanwezige bezoekers opgeroepen naar huis te gaan.

Gezien de situatie in het dorp ontstond de vrees voor wanordelijkheden en gevaar voor de volksgezondheid. Op basis daarvan is door de burgemeester een noodbevel afgegeven om bezoekers zonodig gedwongen te kunnen laten vertrekken. Rond 23:00 uur is het noodbevel bekend gemaakt en is iedereen opgedragen huiswaarts te keren. Veel bezoekers verlieten toen uit eigen beweging de locatie. De ME is uiteindelijk rond middernacht ingezet om de laatste bezoekers te laten vertrekken. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Een eerste reactie van burgemeester Erica van Lente: “Het is duidelijk dat de rek er uit is in de samenleving. Corona beperkt ons al heel lang. Dat iedereen snakt naar een feest, kan ik begrijpen. Maar dat betekent nog niet dat ik dat kan toestaan. Zeker niet als er sprake is van een bewuste oproep om een zeer grote groep mensen samen te laten komen. Toen vervolgens het beeld ontstond dat de situatie uit de hand zou kunnen lopen en er vrees was voor wanordelijkheden, heb ik een noodbevel gegeven. Gelukkig zijn veel mensen in de loop van de avond al uit eigen beweging vertrokken. Aan het eind van de avond is inzet van de ME nodig geweest. Vandaag zoek ik contact met omwonenden en ondernemers om te horen hoe zij gisteravond beleefd hebben. En verder staat deze dag in het teken van het in beeld brengen van eventuele schades en het opruimen van de rotzooi”.

- Advertisment -

Meest Populair