18.3 C
Dalfsen
zondag 4 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsBibliotheek en kinderdagverblijven werken samen aan Taalontwikkeling

Bibliotheek en kinderdagverblijven werken samen aan Taalontwikkeling

DALFSEN – Taalontwikkeling vanaf jonge leeftijd is belangrijk voor elk kind. Op jonge leeftijd wordt de basis voor later gelegd. Kinderen die al jong met taal in aanraking komen hebben later grotere kansen op school en op de arbeidsmarkt. Bibliotheek Dalfsen en zes kinderdagverblijven werken daarom samen aan taalontwikkeling. Met vijf van deze kinderdagverblijven is eind vorig jaar de structurele samenwerking vastgelegd. Met ’T Schanebroekkie in Oudleusen bestond er al een samenwerking.

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen, dat laten vele wetenschappelijke onderzoeken zien. Hoe eerder kinderen met boeken en voorlezen in aanraking komen, hoe beter het is. Om ouders meer bewust te maken van het belang van voorlezen organiseert de bibliotheek maandelijks BoekStart. Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken is er ook BoekStart op de kinderopvang. Het doel ervan is om kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar via de kinderopvang met boeken en het voorlezen ervan in aanraking te brengen. De bibliotheek begeleidt en coördineert het programma en voert het uit, waardoor er nauw contact ontstaat tussen de kinderopvangvestigingen en de plaatselijke bibliotheek.

De nieuwe kinderdagverblijven die met de Bibliotheek werken aan taalontwikkeling zijn:

  • Doomijn, Dalfsen
  • Partou, Lemelerveld
  • Peuteropvang de Smurfen, Hoonhorst
  • Prokino Kinderopvang, Nieuwleusen
  • De groene Helden, Nieuwleusen

Jackeline Mekkes van Bibliotheek Dalfsen is opgetogen. “Met deze samenwerking kunnen we er nog beter voor zorgen dat echt veel kinderen in aanraking komen met taal. Via boeken, bibliotheekbezoekjes, voorlezen, verwerkingsopdrachten en taalspelletjes. Ook richt het programma zich op ouderbetrokkenheid. Ik ben dan ook zeer blij.”

Ook Lisa Snijder van Doomijn is enthousiast: “Door taal leren kinderen de wereld steeds beter begrijpen. Kinderen krijgen bij Doomijn de kans om op onderzoek te gaan naar nieuwe kennis en mogelijkheden om hun taalvaardigheden uit te breiden. Boekstart draagt hier zeker aan bij.”

De samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het actieprogramma Tel mee met Taal 2020-2024 waarbinnen Kunst van Lezen stimuleringsgelden ter beschikking stelt aan bibliotheken, kinderopvang en POI’s voor de uitvoering van BoekStart in de kinderopvang. De bouwstenen van BoekStart in de kinderopvang (netwerk, beleid/voorleesplan, expertise, leesomgeving inclusief collectie, activiteiten/ ouderbetrokkenheid, monitoring) vormen, net als in het reguliere programma, het uitgangspunt van BoekStart in de kinderopvang organisatie breed. De kern binnen de brede regeling bestaat uit een voorleesplan en een voorleescoördinator op iedere locatie, met een overkoepelend voorleesbeleid met uitgangspunten voor de totale organisatie.

- Advertisment -

Meest Populair