20.4 C
Dalfsen
vrijdag 9 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsVoorlopige verkiezingsuitslagen gemeente Dalfsen

Voorlopige verkiezingsuitslagen gemeente Dalfsen

DALFSEN- Op woensdagavond 16 maart zijn de voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezing voor de gemeente Dalfsen bekend gemaakt. Inwoners konden, evenals bij de landelijke verkiezingen in 2020, op drie dagen (14, 15 en 16 maart) naar de stembus. De opkomst was hoger dan het landelijk gemiddelde, maar met 62,7 % lager dan in 2018.

Via een livestream op DalfsenKiest.nl konden belangstellenden de uitslagenavond volgen. In het gemeentehuis verwelkomde burgemeester Erica van Lente alle aanwezigen. Zij blikte in haar welkomstwoord terug op de afgelopen campagne en op de verkiezingsdagen zelf. “In Dalfsen kon gekozen worden uit 98 kandidaten op zes lijsten. Stemmen kon op 18 locaties, waar 176 vrijwilligers actief zijn geweest. Door de oorlog in Oekraïne is duidelijk dat vrede en vrijheid broos zijn en onze democratie kwetsbaar. Daarom ben ik dankbaar dat wij elke vier jaar onze lokale volksvertegenwoordiging mogen kiezen en dat deze verkiezingen goed zijn verlopen. De campagne en de verkiezingen konden door de versoepelde coronamaatregelen gelukkig bijna zoals vanouds plaatsvinden: deels met een online campagne, maar de kandidaten konden ook ‘gewoon’ in gesprek met inwoners en ondernemers. Een nieuw instrument was de online stemhulp. Heel mooi dat bijna 6800 mensen deze hebben weten te vinden”, stelt Erica van Lente

Renate Zuidema, manager Publieksdienstverlening, presenteerde de uitslagen gedurende de avond. Rond 23 uur werd duidelijk dat Gemeentebelangen opnieuw de grootste partij is geworden met 8 zetels, één minder dan vier jaar geleden. Het CDA won een raadszetel en kwam daarmee op 6 zetels. ChristenUnie (3), PvdA (2), D66 (1) en VVD (1) bleven stabiel in zetelaantal. Op de website van de gemeente Dalfsen is deze voorlopige uitslag, inclusief het aantal stemmen per kandidaat te vinden via www.dalfsenkiest.nl.

Dit zijn de voorlopige uitslagen. Op maandag 21 maart 2022 om 10:00 vindt een openbare zitting van het centraal stembureau plaats, waarin de uitslag van de verkiezing definitief wordt vastgesteld. De openbare zitting vindt plaats in de Raadszaal van het gemeentehuis. Wilt u deze vergadering digitaal bijwonen dan kunt u tot maandag 21 maart, 09.00 uur, hiervoor een zoom link aanvragen via [email protected].

Op maandag 28 maart worden in een extra raadsvergadering de geloofsbrieven onderzocht en volgt een beslissing over de toelating van raadsleden. Die avond wordt ook afscheid genomen wordt van vertrekkende raadsleden. Op woensdag 30 maart wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

- Advertisment -

Meest Populair