20.4 C
Dalfsen
vrijdag 9 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsGemeente Dalfsen ook in 2021 in de top van de veiligste gemeenten

Gemeente Dalfsen ook in 2021 in de top van de veiligste gemeenten

DALFSEN – Jaarlijks maakt de politie de criminaliteitscijfers bekend. De dalende lijn van de traditionele criminaliteit zoals woninginbraken zette ook in 2021 door. Corona zorgde ervoor dat inwoners meer thuis waren. Daartegenover staat dat de opmars van digitale criminaliteit fors doorzet, ook in de gemeente Dalfsen.

“In de gemeente Dalfsen is het behoorlijk veilig, al is elke vorm van criminaliteit, of het nu gaat om een inbraak of een vernieling, er één te veel”, aldus burgemeester Van Lente, verantwoordelijk voor de veiligheid in de gemeente Dalfsen. “Dalfsen heeft, samen met de gemeenten Tubbergen en Dinkelland met 5 gevallen per duizend inwoners het kleinste aantal registraties van diefstal, inbraak, vernieling of geweld. Omdat we in 2022 weer meer van huis zijn, is het belangrijk om bedacht te zijn op woninginbraken en preventieve maatregelen te (blijven) treffen. Kijk hiervoor eens op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Digitale criminaliteit

In 2021 zijn 2,5 miljoen van de Nederlanders boven de 15 jaar (17%) in 2021 slachtoffer geworden van digitale criminaliteit. Ruim 1,5 miljoen Nederlanders werden slachtoffer van oplichting en fraude via het internet. Het gaat hierbij vaak om aankoopfraude, wat betekent dat online aangeschafte producten niet geleverd werden. Ook is er vaak sprake van andere soorten van digitale fraude, zoals betaalverzoekfraude, (bank)phising en helpdeskfraude. Ook werd er veel melding gemaakt van cybercrime zoals ransomware en hacken.

Van Lente over de cijfers in de gemeente Dalfsen: “In 2021 zijn in de gemeente Dalfsen totaal 48 meldingen geregistreerd van digitale criminaliteit. In 2020 ging het nog om 10 geregistreerde meldingen. Helaas doet niet iedereen die slachtoffer is geworden aangifte. Daarom zijn de cijfers waarschijnlijk nóg hoger. Als u slachtoffer wordt van digitale criminaliteit is het van belang om altijd aangifte te doen, om hiermee achterliggende patronen te ontdekken en (internationale) netwerken op te sporen.”

Week van de digitale veiligheid

Omdat digitale criminaliteit snel toeneemt, vindt van 11 tot en met 16 april in de regio IJsselland de week van de digitale veiligheid plaats. Zo wordt op dinsdagmiddag 12 april in de Trefkoele een voorlichting gegeven over digitale veiligheid. Donderdagmiddag 14 april komt het Mobile Media Lab van de politie naar het Kroonplein in Lemelerveld om voorlichting te geven over het thema digitale veiligheid. Meer informatie hierover volgt nog via de website van de gemeente Dalfsen, Kernpunten en de sociale media van de gemeente.

Meer informatie

Meer informatie over veiligheid in de gemeente Dalfsen staat op www.dalfsen.nl/veiligheid. Benieuwd naar meer cijfers van de politie? Kijk dan op https://data.politie.nl.

- Advertisment -

Meest Populair