18.3 C
Dalfsen
zondag 4 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsEerste statiegeldring geplaatst in gemeente Dalfsen

Eerste statiegeldring geplaatst in gemeente Dalfsen

DALFSEN – Donderdag 14 april 2022 nam wethouder Schuurman de eerste statiegeldring in gebruik. In de gemeente Dalfsen worden in totaal 20 statiegeldringen geplaatst bij afvalbakken in de openbare ruimte. Hierin kunnen inwoners statiegeldflesjes kwijt die ze zelf niet willen inleveren. Door deze in de zogenoemde ‘statiegeldring’ te plaatsen, kan iemand anders de fles vervolgens meenemen en alsnog inleveren. Zo voorkomt de gemeente dat flesjes bij het gewone afval of als zwerfafval in de natuur terecht komen.

Aandacht voor duurzaam doneren van flesjes en blikjes

Wethouder Schuurman plaatste een leeg flesje in de statiegeldring op het plein bij de H. Cyriacuskerk. “Dat we deze statiegeldringen nu plaatsen is naar aanleiding van de motie van het CDA vorig jaar. Zij wilden meer aandacht voor het duurzaam doneren van statiegeldflesjes door gebruik te maken van zogenoemde ‘doneerringen’. Soms heb je een flesje waar statiegeld op zit. Voor één flesje wil je misschien niet naar een inleverpunt. Met deze statiegeldringen kun je je flesje kwijt zonder dat je die bij het gewone afval moet gooien of naar huis moet meenemen. Iemand anders kan het dan inleveren en het geld krijgen.”

Blikjesactie

Op kleine flesjes zit al statiegeld en per 31 december 2022 geldt er ook statiegeld op blikjes. Vooruitlopend daarop had gemeente Dalfsen vorig jaar een actie waarbij inwoners blikjes konden inleveren bij kringloopwinkel Noggus & Noggus in Dalfsen. Ook een actie om de afvalberg te verkleinen en hergebruik van grondstoffen te stimuleren. Het proefproject bleek zo succesvol dat het budget snel opraakte. Wethouder Schuurman: “De statiegeldringen zijn een mooi vervolg op die actie. Met deze statiegeldringen hopen we bij te dragen aan vermindering van ons afval en het voorkomen van zwerfafval.”   

Statiegeldringen in elke kern

In totaal komen er 20 ringen, verdeeld over de kernen. In Dalfsen hangt er nu aan aantal en in de andere kernen komen ze nog te hangen. Deze locaties worden bekend gemaakt op www.dalfsen.nl. Een lokale ondernemer maakt alle ringen precies op maat voor de verschillende afvalbakken.

‘Doneerringen’ bestaan al langer

Het concept voor statiegeldringen of zogenoemde ‘doneerringen’ bestaat al langer. Vooral in Duitsland zie je al vaker zulke statiegeldringen rondom afvalbakken. En in steeds meer gemeenten in Nederland zijn ze in opkomst. Wethouder Schuurman: “We hopen dat ze veel gebruikt gaan worden. Zowel het inleveren van flesjes in plaats van weggooien, als het daadwerkelijk inleveren van flesjes die in een ring geplaatst zijn. We zijn erg benieuwd hoe het gaat!”

- Advertisment -

Meest Populair