10.9 C
Dalfsen
donderdag 8 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsKom in actie tegen laaggeletterdheid

Kom in actie tegen laaggeletterdheid

8 t/m 14 september Week van lezen en schrijven

DALFSEN – Op donderdag 8 september is het de internationale dag van de Alfabetisering. Van donderdag 8 tot en met woensdag 14 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met gemeenten en organisaties door heel het land de Week van lezen en schrijven. De Stichting roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Gemeente Dalfsen neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met de basisvaardigheden lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In de gemeente Dalfsen gaat het om 1800 volwassenen. Dat niet alleen, 1 op de 4 jongeren van 15 jaar heeft een taalachterstand. Als jongeren met die achterstand van school komen lopen zij het risico de nieuwe generatie laaggeletterden te worden.

Oproep aan organisaties

Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van Lezen en Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. Wethouder Jan Uitslag vindt het een belangrijk onderwerp:. “Moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben. Ik roep daarom ook andere organisaties op hier aandacht aan te besteden.”

Goede voorbeeld geven

“Met mijn oproep besef ik me dat we als gemeente ook het goede voorbeeld moeten geven. Hier werken we hard aan” aldus Uitslag. “Samen met wethouder Ramerman ga ik het gesprek met inwoners aan over laaggeletterdheid. Op 10 september van 10.30 – 12.00 uur deel ik lettersoep uit in Kulturhus Trefkoele+. Van 13.30 – 15.00 deelt collega Ramerman de soep uit in Kulturhus De Spil.” Intern besteedt de gemeente ook aandacht aan laaggeletterdheid. “Zo kunnen collega’s zelf ervaren hoe het is om moeite te hebben met basisvaardigheden door een escapespel te spelen. Daarnaast bieden we collega’s deze week een schrijfcursus aan die specifiek gericht is op het schrijven van brieven aan laaggeletterden. Leuk om te vermelden is dat deze gegeven wordt door de lokale bibliotheek. Ook kunnen collega’s deelnemen aan online bijeenkomsten waarmee ze elkaar inspireren, motiveren en kennis delen op het gebied van laaggeletterdheid.”

Werkgroep

De werkgroep laaggeletterdheid, die bestaat uit bibliotheek Dalfsen, Deltion College, Landstede, Saam Welzijn, Stichting lezen en schrijven, Taalpunt en gemeente Dalfsen, organiseert gezamenlijk alle activiteiten rondom dit onderwerp in de gemeente Dalfsen.

Meer informatie over de Week van lezen en schrijven is te vinden op www.weekvanlezenenschrijven.nl.

- Advertisment -

Meest Populair