10.8 C
Dalfsen
donderdag 8 juni 2023
No menu items!
HomeEvenementenMeer plezier in het wandelen na de Vitaal Vechtdal Challenge

Meer plezier in het wandelen na de Vitaal Vechtdal Challenge

VECHTDAL – Voor de deelnemers uit het Vechtdal zit de Vitaal Vechtdal Challenge erop. Zij hebben de afgelopen 20 weken gewandeld onder begeleiding van een wandelcoach en zorgprofessional. Op zaterdag 10 september is de challenge met een gezamenlijke wandeling afgesloten. Nu is het voor de deelnemers de uitdaging om door te blijven wandelen.

Eind april startten zo’n 140 deelnemers aan de Vitaal Vechtdal Challenge. Dit is een wandelprogramma van 20 weken speciaal voor mensen met een chronische aandoening. Onder begeleiding van een wandelcoach en zorgprofessional werd er dit jaar op vier plekken in het Vechtdal gewandeld: Ommen, Hardenberg, Avereest en Dalfsen.

Meer kunnen dan je denkt

Ineke Hollak liep mee met de challenge in Ommen. “Het is echt aan te bevelen. Je conditie wordt er beter van. Door het advies van wandelcoach Yvonne ben ik met stokken gaan lopen. Ze corrigeerde mij tijdens het wandelen waardoor ik rechterop ben gaan wandelen. Ik heb meer houvast bij onverharde grond en het wandelen voelt stabieler. Het heeft me verder gebracht dan ik zelf dacht”. Ineke had als doel om met de eindwandeling 3 kilometer te lopen, maar tijdens één van de trainingen heeft ze zelfs al 8 kilometer gelopen “Ik mag mezelf inderdaad best eens een schouderklopje geven, maar dat doe ik nooit”. Tegen mensen die twijfelen wil ze zeggen “Ga gewoon beginnen en doe mee! Schaam je niet voor je beperkingen. Iedereen die mee doet heeft wat. Er wordt heel goed naar je gekeken en geluisterd. Je bouwt conditie op en je voelt je echt veel beter”.

Zorgprofessionals kijken terug op een succesvolle editie

Ruim 65 zorgprofessionals hebben de challenge ondersteund. Zij hebben één of meerdere keren meegewandeld met de groepen om hen te begeleiden en om vragen te beantwoorden. Eén van de betrokken zorgprofessionals is Jos Wilmink, fysiotherapeut en manueel therapeut bij Mijnfysio. Hij heeft de afgelopen 20 weken meerdere keren met de groep meegelopen “Met een grote club gemotiveerde en gezellige mensen was het weer een succes in 2022. Voor sommige deelnemers was een rondje om het voetbalveld aan het begin al een enorme uitdaging. Na 20 weken liepen diezelfde deelnemers 3,5 tot 10 kilometer. Dat zegt genoeg over het verschil aan het begin en eind. Het programma zit goed in elkaar en de vooruitgang bij deelnemers vind ik echt mooi om te zien”.

De uitdaging van het door blijven wandelen

Alle deelnemers hebben een overzicht ontvangen met het wandelaanbod in de regio. Sommige deelnemers blijven doorwandelen bij de reguliere loopgroepen van de wandelcoach, anderen zoeken een nieuw loopgroepje of wandelen verder met een loopmaatje. De wandelcoaches en Vitaal Vechtdal hebben zich ervoor ingezet om lokaal en laagdrempelig aanbod te bieden. Nu is het aan de deelnemers of ze verder blijven wandelen.

Vitaal Vechtdal Challenge 2023

In het voorjaar van 2023 wordt de Vitaal Vechtdal Challenge wederom georganiseerd. Kijk voor meer informatie en het wandelaanbod in de regio op www.vitaalvechtdal.nl/wandelgroepen.

- Advertisment -

Meest Populair