16.4 C
Dalfsen
maandag 5 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsDalfsen verlaagt boete bewoningsverplichting bij kleinere woningen

Dalfsen verlaagt boete bewoningsverplichting bij kleinere woningen

Gemeente verwacht zo de doorstroming voor starters naar kleinere woningen te versnellen

DALFSEN – Als woningeigenaren in de gemeente Dalfsen een nieuwbouwwoning binnen vijf jaar na aankoop willen verkopen, moeten ze een boete betalen van € 50.000,-, ongeacht de aankoopprijs van de woning. Deze regel is in het verleden bedacht om snel geld te verdienen en misleiding (de woning wordt niet zelf bewoond, maar door een ander) te voorkomen. Nu zit de gemeente Dalfsen met de uitdaging een tekort aan vooral kleine, voor starters betaalbare woningen op te lossen. Om de doorstroming van starters te bevorderen heeft de gemeente Dalfsen besloten de basisboete te halveren tot 25.000 euro. Deze maatregel geldt alleen voor kleine woningen met een maximum woonoppervlakte van 75 m².

Wethouder André Schuurman: “Met deze wijziging wil de gemeente de doorstroming binnen de voorraad kleine woningen stimuleren. Doordat woningeigenaren een lagere boete hoeven te betalen, stromen ze eerder door naar bijvoorbeeld een rijtjeswoning of 2-onder-1-kapwoning. De kleinere en

betaalbare woningen komen dan weer beschikbaar voor starters. Daarnaast voorkomen we hiermee dat woningeigenaren de hogere kosten van de boete doorberekenen in de vraagprijs, dit is weer gunstig voor starters.”

Komst 20 kleine woningen

Deze specifiek voor starters bestemde woningen zijn een aantal jaren geleden voor het eerst door de gemeente, in samenwerking met een ontwikkelaar, gerealiseerd in Oosterdalfsen. Voor eind 2022/begin 2023 staat de bouw van nog eens 20 soortgelijke kleine woningen op stapel in het plan Westerbouwlanden Noord in Nieuwleusen.

Ontstaan boetebedrag

In het verleden (en nog steeds) was het geen uitzondering dat woningen binnen korte tijd tienduizenden euro’s meer waard waren. Het ging woningeigenaren dan vaak meer om het maken van winst, dan dat ze de woning echt wilden betrekken. Om dit te ontmoedigen is toen besloten om bij nieuwbouwwoningen de bewoningsverplichting met een boetebedrag van € 50.000 in de verkoopovereenkomsten op te nemen.

- Advertisment -

Meest Populair