-0.6 C
Dalfsen
donderdag 9 februari 2023
No menu items!
HomeNieuwsKomt u in de problemen door de (energie)crisis? Er is hulp!

Komt u in de problemen door de (energie)crisis? Er is hulp!

DALFSEN – Nederland heeft op dit moment te maken met een energiecrisis en oplopende inflatie. Steeds meer inwoners en ondernemers raken daardoor in de (financiële) problemen. De gemeente wil graag helpen waar ze kan of verwijzen naar hulp van anderen. Daarom heeft ze de website www.dalfsen.nl/hulp opgezet. Hier staan onder andere gemeentelijke regelingen en verwijzingen naar andere organisaties. Op de site staat ook informatie over het besparen op energiekosten met algemene tips en een verwijzing naar de energieadviseur. Deze komt op verzoek bij inwoners thuis om persoonlijk advies te geven.

Wethouder Uitslag ziet dat sommige inwoners en ondernemers echt in de problemen komen. “De website wordt nog aangevuld en doorontwikkeld, maar we kiezen er voor om er toch alvast bekendheid aan te geven. Er zijn teveel inwoners die worstelen met de hogere lasten. Inwoners die door de energiecrisis en hoge kosten de rekeningen niet meer kunnen betalen of op korte termijn in de problemen komen, kunnen direct contact opnemen met de gemeente. Waar we kunnen, helpen we ze heel graag. In andere gevallen verwijzen we door naar organisaties die dat wel kunnen.” De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 9.00 – 12.30 uur op telefoonnummer 140529. Mailen kan ook naar [email protected].

Bezoek een bijeenkomst

De gemeente organiseert inloopbijeenkomsten in de kernen waar inwoners en ondernemers terecht kunnen met vragen over hun persoonlijke situatie. De eerstvolgende inloopbijeenkomst vindt plaats op donderdag 5 januari in de Wiekelaar in Oudleusen. Mensen die vragen hebben over hun financiële situatie of over de verduurzaming van hun woning kunnen langskomen tussen 13.00 en 16.00 uur.

Inwoners die vragen hebben over hun financiële situatie kunnen ook het wekelijkse spreekuur geldzorgen bezoeken. Deze vindt elke dinsdag plaats van 10.00 – 12.00 uur in het gemeentehuis in Dalfsen.

Energiebesparing

“In de vorstperiode van medio december hoor ik van inwoners dat ze een rekening hebben van € 40,-per dag. Dat is natuurlijk extreem hoog en voor veel mensen onbetaalbaar. Wij willen inwoners heel graag helpen om de energierekening omlaag te brengen” aldus wethouder Schuurman. De website www.dalfsen.nl/hulp staat vol met bespaartips, verwijzingen naar andere organisaties en een link naar de Energieadviseur die bij inwoners thuis komt om een persoonlijk advies te geven.

Recent is de gemeente gestart met een project om inwoners met een laag inkomen te helpen bij het verduurzamen van hun woning. De energieadviseur van de gemeente gaat met deze inwoners kijken wat nodig is om hun huis te verduurzamen en zo hun energieverbruik te verminderen.

Noodfonds

Onlangs heeft de gemeenteraad een bedrag van € 250.000 beschikbaar gesteld voor de bestrijding van (energie)armoede. Hiermee kan de gemeente inwoners, verenigingen en maatschappelijke organisaties helpen waar landelijke regelingen onvoldoende blijken te zijn. De regeling komt in de eerste weken van 2023 beschikbaar, dan wordt ook duidelijk wie hier gebruik van kan maken en onder welke voorwaarden.

Energietoeslag 2023

Zoals het nu uitziet wordt de energietoeslag in 2023 weer uitgekeerd. De gemeente is momenteel bezig om de regels voor 2023 vast te stellen. De verwachting is dat de aanvraag in de tweede helft van februari 2023 aan te vragen is op www.dalfsen.nl/hulp.

- Advertisment -

Meest Populair