16.4 C
Dalfsen
maandag 5 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsActuele Moderne Devotie vraagt gemeente Dalfsen om meer met haar identiteit te...

Actuele Moderne Devotie vraagt gemeente Dalfsen om meer met haar identiteit te doen

"Meer aandacht voor verbondenheid Kasteel Rechteren en Dalfsen"

DALFSEN – Met de start op 2 mei om 14.00 uur van de Kerkopenstelling Grote Kerk Dalfsen 2023 vraagt Mink de Vries, als eerste bezoeker van het seizoen 2023, de gemeente Dalfsen, om meer aandacht te geven aan haar identiteit.

Als Actueel Modern Devoot, en docent op het Agnieten College, verwijst de Vries naar de verbondenheid tussen Kasteel Rechteren en Dalfsen. De Grote Kerk in Dalfsen was de thuiskerk van de familie van Rechteren, de plek waar vele familieleden gedoopt en begraven werden. De Grafkelder in de kerk verwijst nog naar deze verbondenheid.

Hoe mooi is het, te beginnen met de naam van de kerk, om deze verbondenheid  meer te laten zien. Wanneer je Dalfsenaren vraagt of ze bezwaar hebben tegen een andere naam voor de Grote Kerk, blijkt dat de meesten daar geen bezwaren tegen hebben. Om Protestanten en Katholieken tegemoet te komen is een compromis tussen de oude en huidige naam het meest voor de hand liggend, nl. de Grote of Cyriacus Kerk. In veel plaatsen is voor deze tussenvariant gekozen, omdat er al een Rooms Katholieke Kerk aanwezig is met de oude naam, zoals in Hasselt ( Grote of Stephanuskerk van de Protestanten en St.Stephanuskerk van de Rooms Katholieken ).

Een 2e voorbeeld om meer te laten zien van de verbondenheid tussen Kasteel Rechteren en Dalfsen is om een straat, in de buurt van de Devotenbuurt in Dalfsen, te vernoemen naar Swedera van Rechteren, zij is betrokken geweest bij de Stichting van het eerste Vrouwenklooster van de Moderne Devotie in Diepenveen bij Deventer.

- Advertisment -

Meest Populair