16.4 C
Dalfsen
maandag 5 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsDrentse militairen op missie verrast met worst uit Overijssel

Drentse militairen op missie verrast met worst uit Overijssel

LITOUWEN – Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade zijn op missie in Litouwen. Halverwege hun missieduur van 6 maanden werden ze verrast met droge worst uit Overijssel. Het merendeel van deze militairen is afkomstig uit de noordelijke provincies en werkzaam binnen de zwaarst gepantserde eenheid van de Koninklijke Landmacht in Havelte, Drenthe.

De originele traktatie is een initiatief van de Nederlandse commandant in Litouwen, luitenant-kolonel Roberto: “Ik wilde iets origineels doen voor onze militairen en tegelijkertijd onze goede band met de provincies en lokale omgeving benadrukken. We zijn als 43 Gemechaniseerde Brigade dit jaar 25 jaar gehuisvest op de Johannes Postkazerne in Havelte en onze relatie met de omliggende provincies is sterk. Wat is er dan beter dan samen genieten van een smakelijke droge worst die ons aan onze thuisbasis doet herinneren.”

De 400 droge worsten die werden uitgedeeld zijn afkomstig van slagerij van Broekhuizen in Dalfsen. Deze regionale worstmaker gebruikt duurzaam kwaliteitsvlees van vee uit het Vecht- en Reestdal. Droge worst wordt vaak als borrelhapje of tussendoortje gegeten. De worst wordt soms gekookt. Het was in het verleden voornamelijk populair vanwege de langere houdbaarheid van gedroogd vlees, aangezien men het niet goed kon koelen of invriezen. Dit is ook waarom deze militairen uit de noordelijke provincies graag worst bij zich hebben en eten. Het kan immers voor een langere tijd buiten een gekoelde omgeving bewaard blijven, en als militair kun je soms langere tijd van huis zijn, net als nu in Litouwen.

Defensie levert een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid van de NAVO in Litouwen, de zogeheten enhanced Forward Presence. Het gaat om zo’n 300 Nederlandse  militairen die deel uitmaken van een zogenoemde multinationale battlegroup. De eenheid waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. Door het zorgwekkende optreden van Rusland besloot de NAVO tot het sturen van extra militairen naar de Europese oostgrens. Het is een van de ‘geruststellende maatregelen’ voor de Oost-Europese bondgenoten. De aankomend twee jaar levert 43 Gemechaniseerde Brigade militairen voor deze missie.

- Advertisment -

Meest Populair