12.3 C
Dalfsen
vrijdag 9 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsGemeenteraad Dalfsen onderzoekt samen met inwoners de lokale democratie

Gemeenteraad Dalfsen onderzoekt samen met inwoners de lokale democratie

Inwoners vinden dat de samenwerking tussen de gemeente Dalfsen en de Dalfser gemeenschap over het algemeen goed verloopt. Het vertrouwen in het gemeentelijk bestuur is hoog. Tegelijkertijd zijn er ook aandachtspunten. Zo wordt de manier waarop de gemeente omgaat met initiatieven die van inwoners komen lager gewaardeerd dan wanneer de gemeente zelf inwoners betrekt bij haar eigen plannen. Bovendien verloopt het besluitvormingsproces in de raad soms anders dan inwoners die betrokken waren in het traject verwachten. Daarnaast zijn individuele raadsleden goed zichtbaar in de samenleving, maar de raad als instituut is dat veel minder. Dat zijn een aantal conclusies uit het onderzoek dat de gemeenteraad het afgelopen half jaar samen met het college en inwoners heeft uitgevoerd naar de stand van de lokale democratie in Dalfsen en de samenwerking tussen de gemeente Dalfsen en haar inwoners.

{loadmoduleid 137}

‘Er komen mooie resultaten naar voren uit de Quick Scan Lokale Democratie die we als gemeente in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben uitgevoerd’, zegt burgemeester Erica van Lente. ‘Toch is dat geen reden om nu achterover te leunen. We hebben er bewust voor gekozen om inwonerinitiatieven, de Plaatselijk Belangen, historische verenigingen en ondernemersverenigingen te vragen deel te nemen aan dit onderzoek. Dat zijn mensen die al met ons samenwerken en dus een goed beeld hebben op hoe die samenwerking verloopt. Tegelijkertijd hebben we daarmee ook een groot deel van de Dalfser gemeenschap niet gehoord. De vraag blijft hoe we de democratie ook bij hen dichterbij brengen.’

Lokale democratie

Het onderzoek naar de lokale democratie en de samenwerking tussen de gemeente en de Dalfser gemeenschap is onderdeel van een langer lopend traject waarin de werking van de lokale democratie in Dalfsen centraal staat. Daarbij wordt gekeken naar de veranderende rol en positie van de gemeenteraad en wordt onderzocht of er aanpassingen nodig zijn in de wijze waarop college en raad werken en besluiten nemen. In de eerste fase van dit traject is vooral inspiratie opgedaan via een aantal sessies met diverse sprekers en pitches.

Paneldiscussie met inwoners

Tijdens de paneldiscussie in Theater de Stoomfabriek half september deelden Nieuwleusen Synergie, Duurzaam Hoonhorst, de werkgroep Westerhof in Dalfsen en Plaatselijk Belang Lemelerveld hun tops en tips over de samenwerking met de gemeente. De bewonersinitiatieven gaven onder andere aan dat zij graag een buurt- of omgevingsmanager willen hebben die zowel in de buurt zit als in het gemeentehuis en zo de schakel tussen beide kan zijn. Het gesprek tussen raad, college, ambtenaren en inwoners over hoe je als gemeenschap samenwerkt met elkaar werd zeer gewaardeerd. Dat was ook zo op een eerder moment, in het kader van de Quick Scan Lokale Democratie. Eén van de conclusies van dat gesprek was dat de samenwerking tussen inwoners en gemeente over het algemeen goed verloopt, maar beter kan als het gaat om plannen of initiatieven die vanuit inwoners zelf komen. Joost Leegwater, griffier van de gemeente Dalfsen: ‘Het gaat om de initiatieven die van onderop komen. Hoe wil je als raad daarmee omgaan? Dat is waar de grootste uitdaging zit.’

Raadscommissie

Alle uitkomsten van de inspiratiesessies en het onderzoek naar de lokale democratie zijn opgenomen in het Eindrapport Fase I Bestuurlijke Vernieuwing. Op maandagavond 18 november bespreekt de raadscommissie dit rapport en de resultaten van de Quick Scan in de commissievergadering. De verschillende raadsfracties kunnen dan richting geven aan het vervolg van dit traject. Zoals altijd zijn inwoners, inwonerinitiatieven en vertegenwoordigers van Plaatselijk Belangen en ondernemersverenigingen van harte welkom in de raadzaal om deze raadscommissie als toehoorder bij te wonen. De raadscommissie is ook te volgen via de livestream op https://ris.dalfsen.nl/.

- Advertisment -

Meest Populair