Het is de wens van veel ouderen en hun naasten: tot op hoge leeftijd in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Het liefst zo comfortabel, zelfstandig en veilig mogelijk. Gelukkig is er met slimme technologie veel mogelijk om die wens waar te maken. In Dalfsen is er nu de mogelijkheid oudere inwoners hierbij te ondersteunen en faciliteren.

(Advertentie)
Langer thuiswonen voor ouderen met slimme leeftechnologie

Met een financiële bijdrage van Zon-MW en RVO in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder de naam van ‘Stimuleringsregeling E-health Thuis’ kunnen ouderen langer thuis wonen. Saam Welzijn werkt daarmee samen met onder andere Q-Academy en Windesheim om een collectieve leeromgeving op te zetten.

{loadmoduleid 137}

In Dalfsen gaat Saam Welzijn de komende jaren in nauwe samenwerking met de gemeente Dalfsen, Carinova, RIBW GO en De Kern het ondersteunend netwerk van 400 oudere inwoners uitbreiden met hulp van slimme leef-technologie. Dat gebeurt met ondersteuning van medewerkers en vele vrijwilligers omdat zij de oudere inwoners vaak al van dichtbij kennen!

In Dalfsen starten we niet op 0. De basis is al gelegd met de Uitprobeer Dienst van Saam Welzijn. Hierin zijn ook de Bibliotheek, Woningcorporatie Vechthorst en De Veste en Rosengaerde goede partners waarmee wordt samengewerkt in de uitrol van de zeer gebruikersvriendelijke Compaan tablet. Via deze tablet kan middels Apps een beroep worden gedaan op het ondersteunend netwerk. Dit kan zijn snel contact met de ver weg wonende zoon, het op Dag! en Doen bekijken wat er aan activiteiten is, vervoer via Automaatje regelen of een kerkdienst online volgen. Maar ook het contact en afstemming met bijvoorbeeld de thuiszorg, begeleider of behandelaar wordt mogelijk.

Er zijn al prachtige voorbeelden van hoe oudere inwoners daardoor langer comfortabel, zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen. Zo zei een oudere inwoner:

Ik voel mij trots omdat ik jullie moderne tijd nu beter begrijp en mee kan blijven doen.

En een dochter van haar vader kan zo weer genieten van een goede nachtrust waardoor het overdag ook gemakkelijker is om de zorg voor vader vol te houden.

In de E-health week van eind januari 2020 zullen oudere inwoners in de Mozaïek Lemelerveld, de Trefkoele Dalfsen en de Spil Nieuwleusen kunnen kennismaken met wat slimme leef-technologie kan betekenen om langer thuis te kunnen wonen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saam Welzijn.

Share.