23.2 C
Dalfsen
woensdag 31 mei 2023
No menu items!
HomeNieuws‘Wie is de BOCK?’

‘Wie is de BOCK?’

Een echte BOCK heeft doppen op! Dat is dit jaar de boodschap van de BOCK-campagne, de veiligheidscampagne rondom carbidschieten. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. Dit is de persoon binnen de groep die aandacht heeft voor de veiligheid bij en rondom de traditie van carbidschieten. Inwoners uit de gemeente Dalfsen die op oudejaarsdag carbidschieten in de gemeente Dalfsen maken kans op echte BOCK gehoorbescherming. Deze wordt op oudejaarsdag gebracht door burgemeester Van Lente of wethouder Uitslag.

Carbidschieten is een prachtige en gezellige traditie, die alle regio’s graag in stand willen houden. Helaas gebeuren er elk jaar nog steeds ongelukken tijdens het carbidschieten. Vaak ontstaan die door onwetendheid of het nemen van onnodige risico’s. De BOCK-campagne van 2019 richt zich, naast de vijf basistips, vooral op het beschermen van het gehoor. De harde knallen bij het carbidschieten kunnen blijvende gehoorschade geven. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Een carbidknal is voor toeschouwers al gauw 100dB. Voor de carbidknallers die er vlak naast staan is dit hoger, wel 120-130dB! Daarom wordt er dit jaar extra aandacht besteed om gehoorbescherming op te hebben (ook door toeschouwers).

{loadmoduleid 137}

Maak kans op echte BOCK gehoorbescherming

Ga jij oudejaarsdag carbidschieten in de gemeente Dalfsen en wil jij kans maken op echte BOCK gehoorbescherming? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Geef hierin aan waar (+/- ongeveer hoe laat) jij gaat knallen en misschien worden de BOCK-oordoppen dan wel bij jou langsgebracht.

Regels voor carbidschieten

Nog even de regels voor carbidschieten buiten de bebouwde kom kort op een rijtje:

 • Er mag carbid geschoten worden op 31 december van 10:00 uur tot 1 januari 2019 02:00;
 • De vaten moeten zijn afgesloten met zacht materiaal (dus geen deksel);
 • Gebruik vaten met een inhoud van maximaal 100 liter;
 • Het vrije schootsveld is minimaal 75 meter en hierin liggen geen openbare wegen of paden;
 • Er wordt geschoten in een richting die is afgewend van de woonbebouwing;
 • De betreffende locatie is gelegen op een afstand van tenminste:
  • 75 meter van woonbebouwing; en
  • 300 meter van inrichtingen voor intramurale zorg; en
  • 300 meter van inrichtingen waar dieren worden gehouden; en
  • 500 meter van een vogelbeschermingsgebied.
 • Het schietterrein wordt afgezet met linten of ander vergelijkbaar materiaal.

Voor het schieten binnen de bebouwde kom moet een vergunning worden aangevraagd.

Meer informatie

Meer informatie over de BOCK en de vijf veiligheidstips zijn te vinden op www.wieisdebock.nl. Samen zorgen we voor een veilige oudejaarsdag!

- Advertisment -

Meest Populair