18.3 C
Dalfsen
zondag 4 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsAannemer berging vliegtuigwrak buurtschap Millingen bekend

Aannemer berging vliegtuigwrak buurtschap Millingen bekend

Bij buurtschap Millingen, ten zuidwesten van Dalfsen, is op 30 januari 1944 een Duitse Messerschmitt BF109 neergestort. In dit wrak bevinden zich mogelijk nog stoffelijke resten van de Duitse piloot. Het nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken maakt het mogelijk om het vliegtuigwrak en de eventuele stoffelijke resten te bergen. Na een aanbesteding voor het bergen van het vliegtuigwrak heeft de gemeente de aanbesteding gegund aan Bodac uit Schijndel. Bodac is de aanbesteding gegund op basis van de beste prijs kwaliteitverhouding. De planning is dat de werkzaamheden medio mei 2020 starten.

{loadmoduleid 137}

Eind 2018 kreeg de gemeente Dalfsen het verzoek om deel te nemen aan het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Programma komt voort uit een door het kabinet overgenomen motie. In de motie werd verzocht te komen tot een nationaal bergingsprogramma voor circa 30 tot 50 vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog waarin mogelijk stoffelijke resten bevinden van vermiste piloten en bemanningsleden. Met het programma krijgen gesneuvelde piloten en bemanningsleden een gezicht en wordt er recht gedaan aan hun familie.

Eerste berging Duits vliegtuig

Het programma biedt gemeenten de mogelijkheid tot het ontvangen van een bijdrage van 100% in de kosten van de berging van een vliegtuigwrak en de opsporing en ruiming van de hierbij aanwezige (conventionele) explosieven. De Dalfser gemeenteraad heeft 15 april 2019 ingestemd met het voorstel om tot een berging over te gaan. Bij twee van de zes vliegtuigen waarvoor gemeenten zijn aangeschreven gaat het om een vliegtuig uit Duitsland. In Dalfsen wordt het eerste Duitse vliegtuig geborgen.

1944

Op zondag 30 januari 1944 vonden boven Oost-Nederland hevige luchtgevechten plaats tussen Amerikaanse en Duitse jachtvliegtuigen. De luftwaffe leed zware verliezen in dit gebied. Omstreeks 13:30 crashte een Duitse jager iets ten westen van het buurtschap Millingen, ten zuidwesten van Dalfsen. Destijds nam men aan dat de piloot zich nog in het wrak bevond aangezien men geen parachute had gezien. Er zijn die dag meerdere Messerschmitt Bf109 jachtvliegtuigen verloren gegaan.

- Advertisment -

Meest Populair