21.3 C
Dalfsen
zondag 28 mei 2023
No menu items!
HomeNieuwsTegemoetkoming bij financiële problemen door de coronacrisis

Tegemoetkoming bij financiële problemen door de coronacrisis

DALFSEN – Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk: zowel ondernemers als werknemers in diverse sectoren. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen of kunnen mensen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Het inkomen wordt minder en door die inkomensdaling hebben ze moeite om hun vaste lasten te betalen en rond te komen. Een nijpende situatie die bij huishoudens, ook in de gemeente Dalfsen, speelt. Om hen tijdelijk te helpen heeft het kabinet de regeling TONK ingesteld:  Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijk Kosten. Gemeenten voeren de regeling uit. De hoogte van de vergoeding hangt af van de situatie en is maximaal € 350,- per maand.

Wethouder Uitslag: “Je moet de TONK-vergoeding eigenlijk zien als een reddingsboei om in de privésituatie financieel het hoofd boven water te houden. We maken hierbij geen onderscheid tussen ondernemers of werknemers. Het geldt voor iedereen die te maken heeft gehad met een flinke inkomensdaling in het afgelopen jaar. Ik wil daarom elk huishouden in onze gemeente dat momenteel te maken heeft met een flinke inkomensdaling oproepen om te kijken of ze hiervoor in aanmerking komen.”

Coronacrisis en de financiële gevolgen

De coronacrisis heeft voor veel inwoners financiële gevolgen. Diverse ondernemers en zelfstandigen kunnen door de maatregelen hun werk niet meer (volledig) doen en hebben minder tot geen omzet. Maar ook mensen in loondienst, uitzend- of oproepkrachten of mensen met een flexibel contract die door de coronacrisis werkloos zijn geworden of (veel) minder uren kunnen werken. Echter, de vaste lasten lopen wel door. De huur, de hypotheek, gas, elektra, de verzekeringen en dergelijke. Dit gaat op den duur knellen, waardoor de vaste lasten van de spaarrekening moeten worden betaald. Om te voorkomen dat mensen in te grote problemen komen is de TONK ingesteld.

Aanvraag en voorwaarden

De hoogte van de vergoeding staat van tevoren niet vast. Dit is afhankelijk van het inkomen in relatie tot de vaste lasten. Er is wel een maximum gesteld van € 350,- per maand. Voorwaarde is dat in het afgelopen jaar een netto inkomensdaling is geweest van tussen de 20% en 30%. De regeling loopt tot 1 juli 2021 en geldt voor maximaal 6 maanden. Meer informatie over de voorwaarden en welke gegevens nodig zijn, kunt u lezen op www.dalfsen.nl/tonk. U kunt ook contact opnemen met het SamenDoen-loket van de gemeente Dalfsen via telefoonnummer 14 0529. Aanvragen kunnen rechtstreeks, online, via de website van de gemeente Dalfsen worden gedaan.

- Advertisment -

Meest Populair