12.3 C
Dalfsen
vrijdag 9 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsGemeente Dalfsen behaalt Goud bij audit voor duurzaam terreinbeheer

Gemeente Dalfsen behaalt Goud bij audit voor duurzaam terreinbeheer

DALFSEN – Voor het tiende jaar op rij heeft de buitendienst van de gemeente Dalfsen het certificaat ‘duurzaam terreinbeheer’ niveau Goud behaald. Dit is een bijzondere prestatie, omdat de gemeente Dalfsen een eigen buitendienst in dienst heeft die ook met al het materieel gecertificeerd is.

Wethouder Ruud van Leeuwen: “Ik ben er trots op dat we als één van de weinige gemeenten in Nederland al jaren achter elkaar dit niveau voor duurzaam terreinbeheer behalen. Een mooi resultaat voor de gemeente, en zeker voor onze buitendienst! We laten hiermee ook in de uitvoering zien dat we duurzaamheid hoog in acht nemen en zijn met dit certificaat een voorbeeld voor andere gemeenten”.

Een van de onderdelen waar de gemeente Dalfsen hoog op scoorde is hoe omgegaan wordt met de groene restproducten, maaisel, blad en takken. Deze producten worden circulair ingezet: maaisel wordt ingezet als bodemverbeteraar en blad wordt gebruikt als mulchlaag in de plantvakken. Een ander onderdeel is het materieel, waaronder de trekkers, bussen en vrachtwagens. Voor dit materiaal wordt geen gebruik gemaakt van gewone diesel als brandstof, maar van GTL*. Dit is een schone brandstof wat inhoudt dat er minder roetuitstoot is. Een ander voordeel is dat de machines minder geluid maken. Dit heeft dus direct een positief effect op de omgeving om ons heen. Verder wordt er gebruik gemaakt van biologische afbreekbare oliën in de hydraulische onderdelen.

Audit duurzaam terreinbeheer

De Barometer Duurzaam Terreinbeheer is een certificatiesysteem op twee niveaus (zilver en goud) voor een duurzamer beheer van openbare ruimtes. Denk aan wegenbermen, parken, maar ook natuurterreinen en bijvoorbeeld particuliere bedrijfsterreinen en sportcomplexen. Werken volgens de eisen van de Barometer is ambitieus, maar levert ook veel op. Op de eerste plaats de winst voor het milieu.

Daarnaast tonen bedrijven, organisaties en overheden met dit Barometer certificaat aan dat het terreinbeheer door hen verantwoord en duurzamer wordt uitgevoerd. Het certificaat wordt gecontroleerd door een onafhankelijke partij. Met het Gouden niveau van de Barometer tonen terreinbeheerders aan dat zij ‘duurzamer beheren’ op heel veel facetten van hun domeinen.

- Advertisment -

Meest Populair