23.2 C
Dalfsen
woensdag 31 mei 2023
No menu items!
HomeNieuwsDefinitieve streep door viering 75 jaar vrijheid gemeente Dalfsen

Definitieve streep door viering 75 jaar vrijheid gemeente Dalfsen

DALFSEN – De verschillende kernen in de gemeente Dalfsen zijn op 10, 12 en 13 april 1945 bevrijd. Afgelopen jaar was dit 75 jaar geleden. Om dit te vieren zouden er in elke kern activiteiten georganiseerd worden. Helaas konden deze het afgelopen jaar niet plaatsvinden vanwege de uitbraak van het coronavirus en de geldende maatregelen. Om die reden zouden de activiteiten verplaatst worden naar 2021 onder de noemer ‘75+1 jaar’. Helaas is het gezien de huidige coronamaatregelen nog steeds niet mogelijk de vieringen en herdenkingen zoals beoogd plaats te laten vinden. Daarom hebben de betrokken organisaties uit de verschillende kernen besloten de eerder uitgestelde viering definitief te annuleren.

“Van uitstel komt afstel, een gezegde dat spijtig genoeg van toepassing is op het herdenken van 75 jaar vrijheid”, geeft burgemeester Erica van Lente aan. “Met veel creativiteit en energie is er vanaf 2019 toegewerkt naar die memorabele momenten in april. We hoopten 75 jaar vrijheid alsnog te kunnen vieren in 2021, maar helaas geven de geldende maatregelen daar nog geen ruimte voor. Ik waardeer de flexibiliteit van de organisatoren wel enorm. Samen stonden ze er weer klaar voor om er iets moois van te maken. Ondanks dat de viering dit jaar niet door kan gaan, kunt u nog wel steeds gebruik maken van een aantal initiatieven die vorig jaar zijn opgezet en die nog steeds van waarde zijn in 2021 en verder.”

Een van de voorbeelden is de fietstocht langs de locaties waar vliegtuigen zijn neergestort in de Tweede Wereldoorlog. Op deze locaties zijn informatiepanelen geplaatst met informatie over de vliegtuigen, inzittenden en de gebeurtenis. De fietstocht is te vinden op www.landschapoverijssel.nl/routes/de-luchtoorlog-boven-dalfsen. Daarnaast zijn er speciale edities van de bladen van Ni’jluusn van vrogger en de Historische Kring Dalfsen uitgegeven. Deze bewaarexemplaren kunnen ook dit jaar tot inspiratie dienen. Verder is bijvoorbeeld de thematentoonstelling ‘75 Jaar Vrijheid – Vreugde en Verdriet’ in Museum Palthehof in Nieuwleusen tot 30 oktober 2021 te zien.

Ideeën voor viering in de kast

De ideeën voor de viering gaan dus voor nu even de kast in. Een aantal organisatoren wil nog wel kijken naar de mogelijkheden voor een alternatieve vorm. Denk bijvoorbeeld aan een digitale lezing of exposities die later dit jaar te zien zijn, als betreffende locaties weer opengesteld zijn. Verder worden er op een later moment plannen gemaakt om in 2025 samen met organisaties, ondernemers en vrijwilligers ‘80 jaar vrijheid in Dalfsen’ groots te kunnen vieren. De verhalen over de bevrijding die weergegeven zijn op de website www.dalfsenviertvrijheid.nl worden bewaard en worden in de toekomst ondergebracht op een nieuwe plek.

- Advertisment -

Meest Populair