23.2 C
Dalfsen
woensdag 31 mei 2023
No menu items!
HomeNieuwsBeschermheer Cyriacus van Rome bezoekt Dalfsen Hoonhorst

Beschermheer Cyriacus van Rome bezoekt Dalfsen Hoonhorst

DALFSEN – Op zaterdag 4 september bezoekt Cyriacus van Rome de plaatsen Hoonhorst en Dalfsen. Van beide plaatsen is Cyriacus de beschermheer, en zijn de kerken naar hem vernoemd. Het laatste bezoek van Cyriacus aan Dalfsen en Hoonhorst is alweer enige tijd geleden.

Dat laatste bleek ook tijdens de RechterenDevotie wandelingen op Landgoed Rechteren. Toen het gesprek over Cyriacus ging bleken veel deelnemers aan de wandeling Cyriacus niet meer te kennen. Voor de initiator van de RechterenDevotie wandelingen, Mink de Vries, reden genoeg om contact met Rome op te nemen, en St. Cyriacus uit te nodigen om naar Nederland te komen.

Wonder boven wonder heeft Cyriacus de uitnodiging aangenomen. Hij komt op zaterdag 4 september om 11 uur aan in Hoonhorst en gaat dan via de Papenallee en het Nier Veer, vlakbij de spoorwegovergang, naar Dalfsen. Hij bezoekt in Hoonhorst en Dalfsen de kerken die zijn naam dragen. Dat zijn er drie, i.v.m. de Reformatie wordt de oude St. Cyriacuskerk nu in de volksmond de Grote Kerk van de Protestanten genoemd. Cyriacus zelf hecht minder belang aan al die veranderingen, hij komt uit een tijd toen er nog geen Rooms Katholieke – en Protestantse Kerk bestond. Hij wil vooral mensen bijstaan op hun sterfbed, en als diaken dienstbaar zijn aan de gemeenschap. Cyriacus wordt wel gezien als een van de 14 noodhelpers.  Naast de Graaf van Rechteren Limpurg, die zorgt als rentmeester voor sociaal en fysiek welzijn, zorgt Cyriacus vooral voor geestelijk welzijn. Er wordt nieuwsgierig uitgezien naar de komst van  St. Cyriacus.

- Advertisment -

Meest Populair