12.3 C
Dalfsen
vrijdag 9 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsPenning van Verdienste uitgereikt aan Ab Goutbeek

Penning van Verdienste uitgereikt aan Ab Goutbeek

DALFSEN – Bestuurslid van de Historische Kring Dalfsen en (amateur) archeoloog en cultuurhistoricus Ab Goutbeek ontving op maandag 4 oktober de Penning van Verdienste van burgemeester Erica van Lente. Deze onderscheiding is een blijk van waardering van de gemeente Dalfsen voor de bijzondere en jarenlange inzet. Ab Goutbeek nam de onderscheiding in ontvangst tijdens zijn afscheid als bestuurslid van de Historische Kring Dalfsen, waar hij vanaf de oprichting in 1988 actief is geweest.

Ab Goutbeek wordt ook wel omschreven als ‘wandelend geschiedenisboek’ door al zijn kennis over de geschiedenis van met name de Overijsselse Vechtstreek. Naast zijn vroegere werk als bloemist ontwikkelde hij zich tot (amateur)archeoloog en (amateur)cultuurhistoricus en betekende hij veel voor de gemeenschap.

Een verhaal dat blijft hangen

Een verhaal over vroeger vertellen zodat het blijft hangen en een brug bouwen door kennis uit de wetenschap te vertalen naar een verhaal dat iedereen begrijpt, dat is waar Ab Goutbeek goed in is. Zo legde hij tijdens de opgravingen in Oosterdalfsen aan inwoners uit waarom de vondsten uit de tijd van de Trechterbekercultuur zo belangrijk waren. Ook deelde hij zijn kennis met de gemeenschap door zijn vele lezingen en publicaties.

Andere onderscheidingen

In het jaar 2000 werd de heer Goutbeek benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor onder andere zijn inzet in het delen van zijn wetenschappelijke kennis. In 2019 ontving hij de zeldzame Zilveren Anjer van het Prins Bernhard cultuurfonds. Deze onderscheiding wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of de natuur in Nederland.

Waardering

Met het uitreiken van de Penning van Verdienste spreekt de gemeente Dalfsen haar waardering uit voor de bijzondere en jarenlange inzet van de heer Ab Goutbeek. Burgemeester Erica van Lente: ‘De verhalen van Ab Goutbeek hebben indruk gemaakt op veel inwoners van Dalfsen en het Vechtdal. Door te spreken over de bijzondere geschiedenis van ons gebied heeft de heer Goutbeek Dalfsen positief op de kaart gezet. Daarvoor zijn wij hem heel dankbaar.’

- Advertisment -

Meest Populair