10.8 C
Dalfsen
donderdag 8 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsKlussendienst: meer dan alleen praktische hulp

Klussendienst: meer dan alleen praktische hulp

DALFSEN – De Klussendienst van Saam Welzijn helpt sinds 2008 mensen die niet in staat zijn om zelf eenvoudige klusjes in en rondom huis te doen. Jan Dijkman is een van de vrijwilligers die regelmatig een klusaanvrager helpt: “Vooral de technische klusjes maken het voor mij leuk.”

Mevrouw Bolt, negentig jaar jong, vraagt wel eens een klus aan bij Saam Welzijn Klussendienst: “Ik had een kast thuis staan, maar doordat er geen planken in zaten kon ik hem niet goed gebruiken. Samen met Jan ben ik toen naar de bouwmarkt geweest. Hij heeft mij heel goed geholpen en dacht goed met mij mee. De planken zitten nu perfect en ik heb de kast al mooi ingeruimd.” Voor Jan is het een leuke opdracht: “Je kunt natuurlijk kant-en-klare voorgezaagde planken kopen, maar ik vind het mooi om ze zelf op maat te zagen. Het is bovendien een stuk voordeliger en dat heeft voor de klusaanvrager ook waarde.”

Geen klusjesman of hovenier

Ook al is Jan behoorlijk handig en beleeft hij plezier aan de technische klusjes, het is niet de bedoeling om de klusjesman of hovenier te vervangen: “Klusjes in de tuin doe ik sowieso niet. Het is nooit genoeg en ongemerkt ga je toch meer doen dan de bedoeling is. Tuinklusjes blijven ieder seizoen terugkomen en daar zijn toch echt hoveniers voor.” De Klussendienst is er voor incidentele praktische hulp, dat blijft voor Jan ook belangrijk: “Uiteindelijk weten veel mensen wel dat het niet de bedoeling is dat je iedere week op de stoep staat voor dezelfde klus.”

“Het is fijn dat je weer een beetje aanspraak hebt. Onder de mensen zijn blijft belangrijk”

Jan is nu al meer dan tien jaar actief als vrijwilliger: “Gemiddeld heb ik denk ik een klus of twee per week, maar dat varieert soms enorm. Omdat er genoeg afwisseling zit in de klussen die ik moet doen, blijft het voor mij leuk en dankbaar werk.”

Begeleiding bij het proces

Dat het bij de Klussendienst om meer gaat dan alleen even iets in elkaar zetten of even iets repareren, illustreert de klusvrijwilliger met een voorbeeld: “Ik moest een tuintafel opbouwen. Toen ik arriveerde bleek dat er niet de juiste poten geleverd waren. Dan help je de klusaanvrager op weg met contact met de leverancier en ga je op zoek naar een oplossing. Soms is dit lastig voor oudere mensen om te weten hoe ze in zulke situaties moeten reageren en op welke manier ze in contact kunnen komen met de mensen die je op weg kunnen helpen.” De mensen die Jan helpt zijn vaak alleenstaanden: “Als een man overlijdt, dan is het voor de weduwe soms lastig waar je moet beginnen. Technische dingen worden nou eenmaal vaak gedaan door de man. Soms hebben mensen bijvoorbeeld geen idee hoe zuinig een lamp is. Dan leg je bij een lampvervanging uit dat de ledlamp in aanschaf wat duurder is, maar qua verbruikskosten is het dan weer een stuk goedkoper. Op deze manier help je ze niet alleen bij het vervangen van de lamp, maar je denkt ook nog verder mee dan alleen de klus zelf.”

Bakje koffie

Voor klusaanvrager mevrouw Bolt gaat het niet alleen om de praktische zaken: “Het is hartstikke fijn dat je ook weer een beetje aanspraak hebt. Onder de mensen zijn blijft heel belangrijk. Zeker als je alleen bent of als de kinderen ver weg wonen. Ik maak dan ook dankbaar gebruik van de Klussendienst.” Voor Jan is het sociale aspect ook niet te onderschatten: “Even een bakje koffie drinken hoort er zeker bij. Je wilt niet dat mensen geïsoleerd raken. Als we daar met de Klussendienst een kleine bijdrage aan leveren, dan blijf ik daar graag aan meewerken.”

Woont u in de gemeente Dalfsen en wilt u ook Klusvrijwilliger worden dan wordt u bij Saam Welzijn met open armen ontvangen. Bel naar 0529-793013 of mail naar [email protected].

- Advertisment -

Meest Populair