-0.6 C
Dalfsen
woensdag 8 februari 2023
No menu items!
HomeNieuwsGemeente Dalfsen goed op weg met ecologisch bermbeheer

Gemeente Dalfsen goed op weg met ecologisch bermbeheer

DALFSEN – De buitendienst van de gemeente Dalfsen heeft vrijdag 2 september erkenning gekregen voor haar inzet op het gebied van ecologisch bermbeheer. Uit handen van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher ontving zij de aanmoedigingsprijs voor de ‘Blije Berm’-verkiezing. Een verkiezing, uitgeschreven door de provincie Overijssel, met als doel gemeenten extra te stimuleren tot ecologisch bermbeheer.

De gemeente Dalfsen had twee bermen doorgegeven: de Wadi langs De Wevermarke in Dalfsen en de berm/sloot op het parkeerterrein van het sportpark in Nieuwleusen. Deze laatst genoemde berm in Nieuwleusen heeft de aanmoedigingsprijs gewonnen.

Het is een relatief jonge berm die al een hoge mate van biodiversiteit kent. Dit betekent dat er, in dit geval door schoon slootwater en door verschillende leefomstandigheden in deze berm veel verschillende soorten planten en insecten zijn en leven. De berm in Nieuwleusen is een mooi voorbeeldproject van een gebied waar relatief veel stenen zijn en de berm een soort lint is tussen de steenomgeving door. Daarnaast is het gebied een mooi symbolische omgeving voor leren en ontwikkelen, vanwege de omliggende de sportaccommodaties, scholen en De Spil in de buurt.

Ecologisch bermbeheer

Wethouder Ruud van Leeuwen is blij met de prijs: “Als gemeente zetten we momenteel belangrijke stappen naar ecologisch bermbeheer. Met behulp van provinciale subsidie zijn onze bermen gemonitord op ecologische waarden. Iedere locatie is uniek en daarmee ook de aanwezige plantensoorten en de insecten die daarop af komen. Deze kennis van de huidige biodiversiteit gaat ons verder helpen met de te zetten vervolgstappen”.

Aanmoedigingsprijs

De prijs bestaat uit een kennisdag voor beheerders, georganiseerd door de Vlinderstichting. Daarnaast wordt er een informatiebord/insectenhotel op locatie geplaatst. Op deze manier vervult deze blije berm straks een belangrijke functie in de uitleg over biodiversiteit en ecologisch bermbeheer. De berm wordt zo, samen met haar enthousiaste beheerders, een ambassadeur voor meer biodiversiteit in de kernen en het buitengebied van de gemeente Dalfsen.

- Advertisment -

Meest Populair