12.3 C
Dalfsen
vrijdag 9 juni 2023
No menu items!
HomeNieuws80 jaar geleden vertrokken zij vanaf station Dalfsen

80 jaar geleden vertrokken zij vanaf station Dalfsen

De historie van Rijkswerkkamp De Vecht

DALFSEN – Op maandag 3 oktober 2022 was het precies 80 jaar geleden dat ongeveer 190 Nederlanders van Joodse afkomst vanaf het Rijkswerkkamp De Vecht zijn afgevoerd. Zij gingen van het station in Dalfsen naar Westerbork en vandaar naar de vernietigingskampen in Oost Europa. Vrijwel niemand heeft het overleefd. De Historische Kring Dalfsen herdacht, samen met genodigden, op maandag 3 oktober die markering in de geschiedenis in het Oude Station in Dalfsen.

Jan Sibelt, voorzitter van de Historische Kring in Dalfsen: “Het betreft hier een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Dalfsen. Zo’n 190 mannen die gedwongen zijn te werken in het tussen de spoorlijn en de Rechterensedijk gelegen werkkamp, worden op 3 oktober 1942, nota bene een belangrijke Joodse feestdag, op de trein gezet richting Kamp Westerbork. En niet alleen vanuit Dalfsen, het gebeurde ook vanuit plaatsen in de buurt waar werkkampen waren gevestigd, waaronder in Heino, Hardenberg en Staphorst en elders in Nederland. Met het verstrijken van de tijd raakt dit stukje geschiedenis in vergetelheid, wat gezien de impact ervan niet zou moeten.”

Tijdens de bijeenkomst die werd gehouden in het Oude Station, de plek van waar de trein ook toen vertrok, sprak na de opening burgemeester Erica van Lente. “We weten dat er geen Joodse inwoners uit Dalfsen omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Maar dan gaan we voorbij aan die trieste dag van 3 oktober 1942. De 190 Joodse mannen die op werkkamp De Vecht waren geïnterneerd, werden weggevoerd. Vrijwel niemand kwam meer thuis. Vandaag herdenken we deze dag uit de geschiedenis van Dalfsen en staan we stil bij de levens van deze 190 mannen”. Expert Lion Tokkie doet al jaren onderzoek naar de Joodse werkkampen en vertelde over Joodse werkkampen in het Vechtdal in het algemeen en over Rijkswerkkamp De Vecht in het bijzonder. In zijn verhaal beschrijft hij stap voor stap, hoe onder meer de goed georganiseerde administratie ervoor zorgde dat velen vanuit Nederland konden worden weggevoerd. “De mensen wisten niet wat hen boven het hoofd hing, zo geleidelijk ging het. We weten nu wat zich afspeelde en tot wat het heeft geleid.“ Na Lion Tokkie sprak opperrabbijn Jacobs over het belang van herdenken. Dat is enerzijds stil staan bij wat zich heeft afgespeeld en hoe we dat wat is gebeurd kunnen voorkomen. Maar ook door elkaar respect te tonen en zij die in nood zijn te helpen.

Ter nagedachtenis van deze historische gebeurtenissen heeft de Historische Kring Dalfsen het initiatief genomen om nabij het station in Dalfsen een kunstwerk te realiseren dat aandacht schenkt aan de gebeurtenis op 3 oktober 1942 en de gevolgen daarvan. Kunstenares Koosje Zomer heeft hiervoor een kunstwerk ontworpen en toonde dat aan het einde van de bijeenkomst.

De Historische Kring Dalfsen is actief met het levend houden van het Dalfser verleden. Benieuwd naar wat er allemaal te ontdekken is? Kijk dan voor informatie op www.ouddalfsen.nl en op www.dnavandalfsen.nl.

- Advertisment -

Meest Populair